İsveç’e giderek yargılanmaya hazır

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, geçtiğimiz hafta siyasi sığınma hakkı tanıdığı WikiLeaks kurucusu Julian Assange krizini çözmek için çaba harcıyor.

Assange’ın durumunu görüşmek için İngiltere’ye diyalog çağrısı yapan Correa, WikiLeaks kurucusu Assange’ın ABD’ye verilmeyeceğinin garanti edilmesi halinde İsveç’e giderek yargılanmaya hazır olduğunu açıkladı.

Ekvador’un sahil kenti Guayaquil kentinde dün açıklama yapan Devlet Başkanı Rafael Correa, “Kaba, küstah ve kabul edilemez açıklamalara rağmen diyaloğa hazırız” dedi.

İngiltere’den özür beklemediklerini ancak İngiliz yetkililerin, Assange’ı tutuklamak için elçiliğimize saldırıda bulunacakları yönündeki açıklamalarını düzeltmelerini istediklerini belirten Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa, WikiLeaks kurucusu Assange’ın İsveç’ten ABD’ye iade edilebileceği yönündeki endişesini ise, paylaştığını vurguladı.

‘ASSANGE’A İZİN VERİLSİN’

İngiltere’den Assange’ın Londra’daki elçilikten ayrılarak Ekvador’a gelmesi için izin vermesini talep eden Correa, Assange’ın ifadesini alması için İsveç savcısına izin verebileceklerini de söyledi.

İSVEÇ: İDAM HALİNDE İADE ETMEYİZ

İsveç ise, idam edilmesi tehlikesinin söz konusu olması halinde WikiLeaks kurucusu Assange’ı ABD’ye iade etmeyeceğini açıkladı.

İsveç Adalet Bakanlığı Suçla Mücadele ve Uluslararası İşbirliği Birimi Müdür yardımcısı Cecilia Riddselius, Almanya’nın sol eğilimli Frankfurter Rundschau gazetesine verdiği demeçte “İdam cezası alması söz konusu olan birini asla iade etmeyiz” dedi.

Riddselius bir iadenin ancak ABD’nin çok sıkı birtakım şartları kabul etmesi halinde mümkün olabileceğini, bu koşulların arasında tutuklunun hiçbir koşulda idam edilmeyeceğine dair teminat verilmesinin de bulunduğunu kaydetti.

ELÇİLİĞE SIĞINMIŞTI

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, 19 Haziran’da Londra’da Ekvador Büyükelçiliği’ne giderek siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Siyasi sığınma talebi geçtiğimiz hafta Ekvador tarafından kabul edilen 41 yaşındaki Avustralya vatandaşı Julian Assange’ın 2010 yılında İsveç’te iki kadına cinsel tacizde bulunduğunu iddia ediliyor.

İsveç, yargılanmak için Assange’ın iade edilmesini talep ediyor. Hakkındaki iddiaları reddeden WikiLeaks kurucusu Assange ise, İsveç makamlarının kendisini ABD’ye teslim edeceğinden endişelendiğini her fırsatta vurguluyor.

1353350cookie-checkİsveç’e giderek yargılanmaya hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.