İsveç’te İslam korkusu*

İsveç Türk İşçi Dernekleri ve Türk Kadın Federasyonu bir süredir İsveç’in çeşitli kentlerinde ”Avrupa’da İslam korkusu” konulu konferanslar düzenliyor. Bu konferanslardan sonuncusu yapıldı ve İsveçte giderek artma eğilimi gösteren ”İslam korkusuna” işaret edildi. İsveç’ teki sivil toplum kuruluşları ve partiler, tehlikeye karşı uyarıldı.

İsveçte, son günlerde Müslümanlara karşı yapılan saldırılarda dikkat çekici bir artış kaydedildi. Müslümanların yoğun olarak yaşadıkları Malmö kentinde, yılbaşı gecesi bir cami kurşunlandı. Stokholm’de taşlanan bir caminin camları kırıldı. Göteborg’da, cami yapılacak bir arsaya kesilmiş domuz kafaları atıldı. Danimarka’da Hazreti Muhammed karikatürlerini çizen karikatüriste karşı düzenlenen saldırıdan sonra, İsveç’ in en büyük üç gazetesi, karikatüristle dayanışma amacıyla Hazreti Muhhamed karikatürlerini yeniden yayımladı. Norveç gazeteleri de aynı yönde yayın yaptı.

İsveç’teki İslam düşmanlığı sadece İsveç ırkçılarından ve radikal Hırıstiyanlardan kaynaklanmıyor. Müslüman körfez ülkelerince finanse edilen bazı camiler ve Müslüman dernekleri de bu kışkırtmalara çanak tutuyor. İsveçte 70 bin üyeye sahip İsveç Müslümanlar Konseyi’nin başkanı Mahmud Aldebe, dört yıl önce, parlamentoda temsil edilen bütün partilere Müslümanların isteklerini içeren bir mektup gönderdi. Sıralanan istekler arasında Müslümanların mahkemelerce boşanma işlemlerinin imamların onayına bağlanması, Müslümanların banka borçlarına faiz uygulanmaması; Müslüman kız ve erkek öğrencilerin beden eğitimi ve yüzme dersleri ayrı ayrı girmeleri; çalışan Müslümanlara cuma günleri 2 saatlik namaz izni verilmesi; İsveçte imam yetiştiren okulların okulların açılması ; cami yapımlarının önündeki engellerin kaldırılması ve”İsveç yasalarının İslam dinine uygun hale getirilmesi” gibi maddeler de yer alıyordu. Göçmenlerin İsveçe uyumlarından sorumlu Bakan Jens Orback, bu isteklerin özgürlükleri kısıtlayıcı bir içerik taşıdığını ve kabul edilemez olduklarını belirterek ”İsveçteki Müslümanların gizli bir gündemi mi var?” sorusunu gündeme taşıdı.

İsveç Sanayi ve Ticaret örgütleri de düzenledikleri bir panelde, ”Yaklaşan İslam tehlikesini, dünyanın sonunu getirecek iklim değişikliği kadar tehlikeli bulduklarını” açıkladılar.

Dinler Tarihi ve İslam uzmanı Doç. Dr. Christer Hedin de, Protestan inancına sahip İsveç toplumunun yüzyıllar boyunca Hırıstiyan Katolik mezhebi korkusuyla yaşadığını, şimdi bu korkunun yerini artık ”İslam korkusu” na bıraktığını söyledi.
Yazar İsabella Canow, yüzlerce İsveçli ve Müslümanla görüşerek yazdığı ”Aynı gökkube altında, ama farklı” adlı dini araştırmalar kitabında ” İsveçte İslam korkusunun hızla yayıldıığını” gözlemlediğini bildirdi.

İsveçli bir gazeteci de, Amerikanın Irak’ ı işgal etmesini protesto gösterilerinin İsveçlileri nasıl etkilediğini araştırdı ve bir çok İsveçlinin, Müslüman göstericileri ” El Kaide militanı” şeklinde değerlendirdikleri sonucuna vardı.

İsveç’ in Uppsala Üniversitesinden iki öğretim görevlisi de, yaptıkları araştırmalarda, ”İsveçlilerin büyük çoğunluğunun Müslümanları İsveç toplumu için yaklaşan bir tehlike olarak gördükleri” sonucuna vardıklarını açıkladılar.

Daha düne dek ”Türbanıma dokunma” kampanyalarına destek veren partiler, kadın kuruluşları artık Müslüman kadına karşı soğuk duruyor. Müslüman kadının örtüsünü kendi geleceği için bir tehlike olarak görüyor.

İsveç ve Avrupada artan İslam korkusunda Amerikan 11 Eylül’ünün rolünü de gözardı etmemek gerekiyor. Islam korkusu, aynı zamanda, George Bush’ un 11 Eylül’den sonra Müslümanlara karşı başlattığı yeni ”Haçlı Seferi”nin de bir sonucudur. İsveç, Amerikan politiklarının çok sıkı bir izleyicisidir. Bu tutum, parlamentoda Ermeni tasarısının onaylanmasında kendini ”1”e ”1” gösterdi…

[email protected]

* Bu yazı, Cumhuriyet Gazetesi Pazar Yazıları sayfasında da yayımlandı.

648100cookie-checkİsveç’te İslam korkusu*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.