İSVEÇ’TEN – Köpeğini de birlikte götürdü *

Yaklaşık her altı İsveçliden biri evinde kedi ve köpek besliyor.
İnsanlar, sosyal yaşam gereksinmelerini fazla bir eksiklik duymadan ev  hayvanlarıyla gidermeye çalışıyor. Birlikte yiyor, içiyor, dolaşıyor; birlikte yaşıyorlar..

’’Yalnızlık sizin için zor olmuyor mu?’’ diye sorduğunuzda, ’’Neden zor olsun ki, yanımda kedim, köpeğim var ya!’’ yanıtını alırsınız. İnsanlar, yaşlandıkça  birbirlerine daha fazla tutunmaya çalışacaklarına, evlerini ayırmayı, sevdikleri hayvanlarla birlikte yaşamayı yeğliyorlar. İnsan olarak birbirlerinden  bulamadıkları içtenliği, sevgi ve yakınlığı can dostları kedi ve köpeklerinde  buluyorlar belki de…   

Bir defasında, parkta kedisiyle göz göze, ona bir şeyler anlatmaya çalışan yaşlı bir kadını izlemiştim. Kedicik, uslu bir çocuk gibi gözlerini kadının gözlerinden ayırmadan  söylenenleri anlamaya çalışıyordu.

Hayvanlar, insanlarla iletişim kurmayı öyle güzel başarıyorlar ki, bir köpek, sahibinin her davranışıdan ayrı bir anlam çıkararak  farklı tepkiler verebiliyor.Sözcükleri, ses tonunu dikkatle izleyerek bazen küsüp başını yere koyuyor, bazen kulaklarını dikip kuyruğunu sallıyor. Ya da,  ön ayaklarıyla sahibinin omuzlarına sıçrayarak onun yüzünü, gözünü, yanaklarını yalıyor.

Bana işlerimde yardım eden Polonyalı kadının İsveçli eşi, birkaç yıl önce, köpeğinin diş tedavisi  için beş bin İsveç Kronu (yaklaşık 1000 YTL) harcamıştı. Sonunda kansere  de yakalanan  zavallı köpek, Malmö’ deki hayvan hastanesinde  tedavi görürken öldü. Adamcağız günlerce kendine gelemedi, acısını dindirmek için uzunca bir İspanya gezisine çıktı.

İlk  geldiğim yıllarda, oturduğum evin üst katında iki köpeğiyle birlikte yaşayan İsveç’li bir aile vardı.Sabah ve akşam gezintilerinde onları köpekleriyle birlikte dolaşırken görürdüm.Yatak odamın üstündeki odayı  köpek odası olarak düzenlemişlerdi.Bazı geceler gürültü ve havlama seslerinden uyuyamıyordum. Bir süre sonra   gürültüler azaldı, gezintilerde köpeklerden birini de göremez oldum.

Bir gün, adam sokakta köpeğiyle tek başına dolaşırken  yaklaştım, merakla sordum:
’’ Diğer köpeği uzun zamandır göremiyorum, bir şey mı oldu yoksa?’’
Adam güldü:
’’Yok ’’ dedi, ’’ O köpek eşime aitti. Biz, eşimle ayrı yaşamaya  karar verdik, giderken köpeğini de birlikte götürdü…’’

[email protected]
———————————-
(*) Bu yazı 5 Ağustos 2007 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’ nde de yayımlandı

 

647290cookie-checkİSVEÇ’TEN – Köpeğini de birlikte götürdü *

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.