‘Söz uçup gider, kurşunun izi gitmez”

SÖZ UÇUP GİDER

Baydemir, Diyarbakır Adliyesi çıkışında gazetecilere açıklamada bulundu. Gerilimli atmosferin hem Diyarbakır, hem ülke, hem de bölgede bir daha geri gelmeyecek şekilde ortadan kalkmasını istediğini belirten Baydemir, ”Hem Türk, hem Kürt halkına söylüyorum; siyaset tüm sorunların çözüm adresidir. Şüphesiz siyaset nezaket ve zarafetiyle olma durumundadır. Buna hiçbir itirazım yok” diye konuştu.

Baydemir, şunları söyledi:

”Türkiye’deki bütün siyasetçiler, özellikle liderler ile siyasetin üslubunu tartışalım. Ama bundan daha vahim tablo var. Demokratik irade çiğneniyor. Halkın özgür iradesi ile seçilmiş belediye başkanlarının evinin kapısı kırılarak giriliyor. O belediye başkanı davet edilirse iki saat içerisinde, bir gün içerisinde gidip savcıya ifade verebilecek durumdadır. Ortada bambaşka bir hadise var. Savunma olsun diye söylemiyorum. Söz bir noktadan sonra uçup gider. Ama kurşunun izi gitmez. Gitmediğini de hep beraber gördük ve yaşadık. Bundan sonra da bütün eleştiri okları bize yönelsin. Ama kadınlarımıza, gençlerimize ve çocuklarımıza zarar gelmesin. Çabamız bundan ibarettir.

Nisa süresinin 148. ayetini okumak istiyorum. ‘Allah kötü sözü açıkça söylemeyi sevmez, ancak zulme uğrayan kişi dışında. Allah işiten ve bilendir.’ Ben, siz ve bütün insanlarımızın zulme uğradığını düşünüyorum. Bardağı taşıran bir damladır.”

BAYDEMİR’İN KÜFÜRLÜ SÖZLERİNE TEPKİ

Ayrica Devlet Bakanı Faruk Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in, bazı belediye başkanlarının gözaltına alınmasıyla ilgili sözlerini, “Ağzından çıkan cümle neyse kamu görevliliği çerçevesinde o cümleyi ölçüp, biçip, tartıp ona göre kullanmalı. Bu vasıflardan sıyrılmışsa bir insan, kamu görevi yapmamalı” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesince Soğanlı Bulvarı’nda 30 metre genişliğindeki imar yolunun açılması için satın alınan binaların yıkımı için düzenlenen törene katılan Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çelik, Baydemir’in sözlerine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, kamu görevi yapan herkesin, üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle kamu görevlilerinin ağızlarından çıkan sözlere çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Çelik, şunları söyledi:

“Ağzından çıkan cümle neyse kamu görevliliği çerçevesinde o cümleyi ölçüp, biçip, tartıp ona göre kullanması gerek. Eğer bu vasıflardan sıyrılmışsa bir insan, kamu görevi yapmamalı. ‘Ben kamu görevlisiyim’ diyorsa laflarını ölçüp tartmalıdır. Aksi durum kamuda güvensizliği, otoritenin bozulmasını sağlar. Kamu görevlisi olup kamu düzeninin bozulmasına hiç kimsenin neden olması kabul edilebilir bir hadise değildir. Ben ilgili belediye başkanının birebir ne dediğini doğrusu bilmiyorum. Ama medyaya yansıyan, kamu görevlisine yakışmayan bazı ifadelerin kullanıldığı şeklindedir. İnanıyorum ki bütün milletimiz bunları ayıplıyordur, kınıyordur. Bu ifadelerden sonra, alması gereken, takınması gereken, bir kamu görevlisi sorumluluğu içinde yeni ifadelerle bunları mutlaka düzeltmesi gerekiyor. Aksi takdirde göreviyle ters düşen bir davranış içerisinde demektir. Son derece yakışıksız bir durum.”

Çelik, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarıyla ilgili soruya da “Gerekli araştırmalar yapılıyor. İşin aslı nedir, bu mutlaka ilgili kurumlarımız tarafından ortaya çıkarılacaktır. İlave bir şey söylemek doğru olmaz” yanıtını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç da Osman Baydemir’in kullandığı küfürlü sözleri, “ayıp, çirkin ve hukuk dışı” olarak değerlendirdi.
Kılıç, Baydemir’in bu üslubunun arkasında hiç kimsenin durmayacağını da sözlerine ekledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Baydemir’in kullandığı sözlere ilişkin, ”Hiç kimsenin milletimize ve devletimize küfretme haddi değildir” dedi.

TCK’NIN 301. MADDE KAPSAMINA GİRİYOR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Baydemir’in kullandığı küfürlü sözlerin, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesi kapsamına girdiğini söyledi.
Dilin kötüsüne ve kötü üsluba kimsenin iyi diyemeyeceğini ifade eden İyimaya, “Ben bir yargı adamı değilim, ama ceza hukukunda elbetteki karşılığı var: 301. madde. Cumhuriyetin organlarına yönelik sözle tahrik edici beyanlar apayrı bir suç oluşturur. Cezayı yargı belirleyecek” diye konuştu.

İyimaya, gazetecilerin, Baydemir’in Belediye Başkanlığının düşüp düşmeyeceğine ilişkin sorusuna “Onu şu anda kestirmek mümkün değil. Belediye Başkanlığındaki hukuka aykırı fiiller sebebiyle soruşturma apayrı bir rejime bağlı. İçişleri Bakanlığına verilen Anayasal yetki var” karşılığını verdi.
TCK’nın “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” başlıklı 301. maddesi, bu suçu işleyenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İyimaya, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in milletvekillerinin ifade vermelerine ilişkin talebinin bizzat kendisine yapılmadığını belirterek, konunun, Anayasanın, 83’üncü, 14’üncü ve 38’inci maddelerinin birlikte yorumlanması gerektiğini söyledi.

1227980cookie-check‘Söz uçup gider, kurşunun izi gitmez”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.