Sözde bağımsızlık gününü Obama da kutladı

OBAMA

ABD Başkanı Barack Obama, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin 50’nci yılı dolayısıyla yayımladığı mesajında, ABD halkının “bağımsızlığın 50’nci yılının kutlanması dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti halkının duygularını paylaştığını” söyledi.

Haravgi gazetesinin haberine göre, mesajında, adanın; iki kesimli-iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde yeniden birleşmesi çabalarına yönelik ABD’nin desteğini ifade eden Obama, ülkesinin; iki toplumun da beklentilerine yanıt veren bir çözümün başarılmasının mümkün olduğu hususunda emin olduğunu dile getirdi.

Mesajında, içerisinde bulunduğumuz yılın; iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin 50’nci yıl dönümüne damgasına vurduğunu öne süren Obama, iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlık bağları ve ortak ideallerle birleşmiş olduklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesi ve birçok karşılıklı ilgi alanındaki işbirliğinin güçlenmesini umduklarını ifade eden Obama, Kıbrıs sorunuyla alakalı olarak ise “yalnızca tarihin değil, gelecekte ortaya çıkacak güvenlik ve refaha ilişkin ümitlerin farkında olduğunu” söyledi.

Obama, Kıbrıs sorununda bütünlüklü çözüme varılmasına ilişkin kararlı çabaları takdir ettiklerini de belirtti.

BELÇİKA BAŞBAKANI LETERME

Belçika Başbakanı Yves Leterme ise, kutlamalar dolayısıyla dün akşamüzeri “Tassos Papadopulos-Eleftheriya” Kapalı Stadyumu’nda gerçekleştirilen etkinliği selamladı.

Rum halkının, “Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinde ortaya çıkan bazı muazzam koşullarla baş etme konusundaki kararlılık ve yürekliliğinden etkilendiğini” dile getiren Leterme, iki ülke arasındaki “mükemmel” ilişkilere de atıfta bulundu.

Belçika’nın, “iki oluşturucu topluma dayanacak bir federasyon meydana getirilmesiyle; Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi çabasında Rum tarafıyla birlikte olduğunu” dile getiren Leterme, iki ülke halkları arasındaki bağların devletlerinin kurulmasından çok öncesine tarihlendirildiğini ileri sürdü.

Konuşmasında, Kıbrıs Adası’nın “koloni sakinlerini, tüccarları, fetihler yapan kişileri ve Haçlıları çeken stratejik konumuna ve zengin doğal kaynaklarına” atıfta bulunan Leterme, bunların arasında kendi kıyılarından insanlar bulunduğunu da belirtti.

Leterme konuşmasında, Rum tarafının Avrupa Birliği içerisindeki tavrını da övdü.

AVRUPA KONSEYİ BAŞKANI ROMPUY

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da yayımladığı video mesajında, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin son 50 yıldır kolay olmayan fakat başarılı bir yol kat ettiğini” söyledi.

“Adanın (acı verici bir şekilde) bölünmesinin ortadan kaldırılmasının, zor ve intizamlı bir çalışma teşkil etmeye devam ettiğini” sözlerine ekleyen Rompuy, “Avrupa’daki bölünmelerin ortadan kaldırılması ve bölgedeki istikrarın güçlendirilmesi bakımından; Kıbrıs sorununun çözümünün AB içinde önemli olmaya devam ettiğini” ifade etti.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için, konuya müdahil tüm tarafların “cesaret, adalet duygusu, vizyon ve azalmayan bir sorumluluk sergilemeleri gerektiğini” dile getiren Rompuy, müzakerecilerin tüm bu niteliklere sahip olduğuna inandığını kaydetti.

“Dostu” diye nitelendirdiği Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın, iki toplum için de adil ve dengeli olacak bir çözüme varılmasına yönelik kişisel taahhüdüne atıfta bulunan Rompuy, “yeni kurulmuş cumhuriyetin sadece birkaç yılda yüksek sosyal ve ekonomik kalkınma düzeylerine ulaştığını” öne sürdü.

Rompuy, ekonomideki rekabet edilebilir alanların gelişmesinin ve “Kıbrıs”ın zengin kültürel mirasının, özgürlüğe olan derin inanç ve hukuk devletine bağlılıkla bağlantılı olarak, Rum tarafının 2004 yılında AB’ye dahil olmasına ilişkin doğal temelleri oluşturduğunu sözlerine ekledi.

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI BAROSSO

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ise gün dolayısıyla yayımladığı video mesajında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a seslenerek, “iki tarafın da kazanması ve kazananlarla kaybedenlerin olmaması adına doğru çözümler bulmak için; liderlerin gösterdiği cesaret ve kararlılığın altını çizdi ve bundan ötürü kendilerini kutladı”.

“Müzakerelerdeki başarıyı ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kutlamak için, önümüzdeki aylarda adada bulunmayı umduğunu” dile getiren Barosso, bütün Avrupa’nın bundan fayda göreceğini, ama en çok da “Kıbrıs” halkının kendisinin bundan faydalanacağını kaydetti.

Barosso mesajında, “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi, ayrıca 2012 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek (Rum tarafının) AB dönem başkanlığıyla birlikte, yeni bir faslın açılmasından” da söz etti.

Rum tarafının bugün kutlamaktan gurur duyduğu çok şey bulunduğunu öne süren Barosso, son 50 yıllık başarıların arasında Rum tarafının AB’ye ve Euro Bölgesi’ne katılması olduğunu anımsattı.

Barosso, Rum tarafının, Avrupa Birliği politikalarına çok aktif bir şekilde katılarak, ayrıca bunlara katkıda bulunarak; bugün, “Avrupa dostu-üye devletlerden biri olduğunu” sözlerine ekledi.

MISIR PETROL BAKANI FAHMİ

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i temsilen, 50’nci yıl etkinliklerine katılan Mısır Petrol Bakanı Sameh Fahmi ise konuşmasında, Mısır ve Arap dünyasının, Rum tarafının; “Filistin halkı ve Orta Doğu’daki barış meselesine yönelik uzun yıllara dayanan ilke prensiplerini derin bir şekilde takdir ettiklerini” dile getirdi.

Fahmi açıklamasının devamında, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana geçen yarım asırlık zaman boyunca, Rum tarafı ile Mısır’ın verimli bir işbirliği ortamı kurmayı başardıklarını söyledi.

Bu işbirliğinin, petrol ve doğal gaz araştırmalarını da içine alacak şekilde, tüm alanlarda gelişme gösterdiğini ifade eden Mısırlı bakan, insanlığın ortak değerlerini ve uluslararası toplumun ortak hedeflerini paylaştıklarını ifade etti.

“Barış sürecinin kritik ve zor bir konjonktürden geçtiğini” söyleyen Mısır Petrol Bakanı Fahmi, bundan dolayı “Avrupa Birliği ve Orta Doğu Kuarteti’yle ilgili tarafların daha güçlü bir rol oynamaları ve yardım eli uzatmaları gerektiğini” sözlerine ekledi.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI DRUTSAS

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Drutsas ise, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bağımsızlığının ilan edilmesinin 50’nci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Hellenizmi ve Kıbrıs halkı için barış, ilerleme ve refah dileklerinde” bulundu.

Açıklamasında, “askeri güçlerini derhal adadan çekerek, Türkiye’ye; Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin iradesini fiili bir şekilde ortaya koyması” çağrısında bulunan Drutsas, “bunun iki toplumlu görüşmelere özlü bir ivme katacağı gibi, Türkiye’nin Avrupa perspektifine de ivme kazandıracağını” öne sürdü.

Drutsas mesajında, Rum tarafının; BM Güvenlik Konseyi kararları, ayrıca AB ilke ve değerleri temelinde Kıbrıs sorununa adil, yaşayabilir ve işler bir çözüm bulunması çabalarına Yunanistan’ın desteğini yineledi.

Drutsas, “bunun; BM kararlarında belirlendiği üzere; tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlıkla birlikte, siyasi eşitliğe dayanacak, iki kesimli-iki toplumlu federasyon çerçevesinde bir çözüm olduğunu, Kıbrıslılar için Kıbrıslılar tarafından gerçekleştirilecek bir Kıbrıs çözümü olduğunu, aynı zamanda AB normlarına saygı duyulmasıyla Avrupalı bir çözüm olduğuna” dair bilindik görüşünü yineledi.

Rum hükümetiyle birlikte, bu ulusal konuda, sürekli işbirliği içerisinde ve tam anlamıyla eşgüdümde bulunduklarını teyit eden Drutsas, nihai hedefin; adanın yeniden birleşmesi ve Avrupa’da var olmaya devam eden “son Berlin Duvarı’nın yıkılması olduğunu” sözlerine ekledi.

1511240cookie-checkSözde bağımsızlık gününü Obama da kutladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.