Sözlük okulu ikiye böldü

Karar, Ocak ayının sonu itibariyle bu tarihten itibaren hiçbir okulda Merriam sözlüğünün bulunmamasını zorunlu kılıyor. Alınan karardan sonra Kaliforniya okullarındaki Webster sözlükleri sınıflardan toplandı.

Karşılaşılan bu durumun bir tür, mahkeme kararına başvurulmaksızın alınmış haksız bir sansür olarak niteleyenler ise “Bugün bunu yasaklayan zihniyet, yarın bir başkasını yasaklamaktan çekinmeyecektir” diye görüşlerini savundular.
Yasaklama kararını Kaliforniya’nın güney bölgesinde devlet okulları sorumluluğunu sürdüren bir milli eğitim kurul yaparken, buna ilişkin gerekçeyi açıklayan kurul sözcüsü Betti Cadmus, “Oral seks hayatın içinde bir gerçeklik olabilir, ama çocukların ellerindeki sözlüklerde resim ve fotoğraflarla gösterilemez” dedi.

Karara karşı olanların ise, Merriam Webster sözlüklerinin seçkin bilim adamları, eğitmen, yazar ve aydın kişiler tarafından düzenlendiğini vurgulayarak, “oral seks” tanımına yer verilirken eğer bu tür fotoğrafların sözlükte kullanılmasına gerek duyuldu ise bunun anlaşılır birşey olmasını diledikleri açıklamalarında yer aldı. Merriam Webster sözlüğünün okullarda kalmasından yana olanlar, “Oral seks ergenlik çağına gelmiş çocuklarımızın bilmesi gereken birşeydir”, diye görüşlerinde ısrar etti.

Oral seksin sözlüklerde kalarak öğrenciler tarafından öğrenilmesini isteyen bu ebevyenler, “Amerika’da istenmeyen ergen gençkız gebeliklerinin ve yasadışı yollarla kürtaja başvurarak yaşamlarını yitiren gençlerin niye bu kadar çok olduğunu anlamak şimdi daha kolay” diye karşıt olma gerekçelerini ortaya koydular. Yine bu ebeveyenlere göre oral seksin doğrudan cinsel ilişkiye oranla daha zararsız olduğunun iddia edilmesi tartışmayı başka boyutlara taşıdı.

Kaliforniya’da başlayan bu tartışmaya Merriam Webster yayıncılıktan bir yorum veya yanıt da şimdilik gelmedi.

1499440cookie-checkSözlük okulu ikiye böldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.