Sızıntı 85 gün sonra geçici olarak durdu

Körfez’de BP tarafından işletilen Deepwater Horizon petrol platformu, 20 Nisan’da bir patlama sonucu çökmüş ve deniz dibindeki kuyu petrol sızdırmaya başlamıştı.

Ancak, şirketin yöneticilerinden Doug Suttles kutlama yapmak için henüz zamanın gelmediğini, 75 tonluk kapağın henüz basınç testinin ilk aşamalarında sızıntıyı durdurduğunu söyledi.

Suttles ayrıca incelemelere devam edilmesi gerektiğini de belirtti.

Petrol sızıntısını durdurma testlerinin 48 saat kadar sürmesi bekleniyor.

BP’den gelen haberi değerlendiren Amerikan Başkanı Barack Obama gelişmeyi “olumlu bir işaret” diye niteledi ancak daha net konuşabilmek için yarını beklemek gerek dedi.

Sızıntının durdurulması açıklaması ardından New York borsasındaki BP hisseleri değer kazandı.

Yeni kapak, yeni kaygılar

BP’nin mühendisleri pazartesi günü deniz yatağındaki kuyuya bir kapak yerleştirmişti.

Nisan ayında meydana gelen kazadan beri okyanusa sürekli petrol püskürten kuyuyu yeni kapakla tıkamayı planlayan BP, bu işlemin başarılı olup olmayacağını basınç testleriyle ölçmek zorunda.

Basınç testini geçmeyen bir kapağın yerleştirilmesi durumunda petrol kuyusunda yeni çatlakların oluşmasından ve şu ankiden de fazla miktarda petrolün suya karışmaya başlayabileceğinden korkuluyor.

85 gün

Amerikalı yetkililer, 85 gündür denize oluk oluk boşalan petrolün halen durdurulamaması karşısında öfke dolu.

Başkan Obama, ABD’nin güney eyaletlerinde deniz kıyısını tehlikeye atan sızıntıyı ülke tarihinin en büyük çevre felaketi olarak niteliyor.

BP’nin operasyonu iki yan unsuru da içeriyor.

Bunlardan biri, daha fazla petrolü sızmadan kontrol altına alacak bir tankerin faaliyetlerini sürdürmesi, diğeri de daimi bir çözüm sağlaması umulan ve petrol kaynağından gelen basıncı hafifletecek iki kuyunun daha açılması.

Soruna bütünüyle çözüm sağlanması için zorunlu görülen ek kuyuların açılması ancak Ağustos ortalarında mümkün olacak.

BP sızıntıyı önleyebilmek için şimdiye dek 3,5 milyar dolar harcadı. Şirket ayrıca bu faaliyetler için 20 milyar dolarlık ek bir fon oluşturdu. (BP)

1251490cookie-checkSızıntı 85 gün sonra geçici olarak durdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.