Tahran Zirvesi’nden İdlib’e çözüm çıkar mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvede bir araya gelecek. Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş, Zirve’yi BBC Türkçe için yorumladı.

Türkiye, Rusya ve İran “Suriye garantörleri” olarak ilk kez 20 Aralık 2016’da bir araya geldiler. 24 Ocak 2017’de Astana’da düzenlenen dışişleri bakanları toplantısı sonucunda “Astana Süreci” resmen başladı.

Cumhurbaşkanları düzeyinde ilk kez Kasım 2017’de bir araya gelen garantörler, bugün 3. kez Tahran’da buluşacaklar ve Astana Süreci’nin belki de en önemli toplantısını gerçekleştirecekler.

İdlib ve İdlib’te yaşayan yaklaşık 3,5 milyon insanın kaderi ve geleceği bugün toplanacak zirvede masaya yatırılacak.

Türkiye, Rusya ve İran cumhurbaşkanlarının katılımıyla bugün gerçekleştirilecek olan “Tahran Zirvesi”, 2011’de başlayan ve bir milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine, milyonlarcasının ülkeden kaçmasına neden olan Suriye iç savaşında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Muhalefete karşı yürüttüğü iç savaşı kazanmaya çok yakın olan Şam yönetimi, İdlib sorununu da geride bırakıp Batı Suriye’de zaferini ilan etmeye hazırlanıyor. Rusya ve İran’ın siyasi ve askeri desteğini de alan Şam, uluslararası toplumun kaygılarına rağmen bir an önce harekete geçmek niyetinde.

Üç garantör ülkenin liderleri ise zirvede, siville beraber ılımlı muhalefet güçleri ile BM’nin ‘terörist’ olarak gördüğü cihatçı grupların bulunduğu İdlib’de soruna kapsamlı bir askeri operasyona gerek kalmadan, kalıcı çözüm bulmaya çalışacaklar.

Ancak Şam yönetiminin, Batı Suriye’de muhaliflerin elindeki son bölgeyi de geri alma hedefi ve Rusya ile İran’ın bu siyasete destek vermesi, İdlib’de şiddet içermeyen bir çözümün önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

Bu durum Türkiye’yi, bu toplantıda diğer iki garantör ülkeyi ikna etme konusunda tek başına bırakıyor. (BBC)

Yazının devamı için lütfen linki tıklayınız
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-45441724

2224160cookie-checkTahran Zirvesi’nden İdlib’e çözüm çıkar mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.