Tahran’da gösteriler durdu

Kent sakinleri, başkent sokaklarının sakin olduğunu ancak muhaliflerin protestolar sırasında ölenler için yas çağrısında bulunduklarını söylüyor.

Hükümetin muhalefete karşı tutumunu eleştiren ABD Başkanı Barack Obama ise, protesto gösterilerinin haksızca bastırıldığını söyledi.

Obama, göstericilerin tehdit edilmesi, dövülmesi ve tutuklanması karşısında bütün dünyanın şaşkınlık ve öfke duyduğunu belirterek, ölen masum insanların büyük üzüntü uyandırdığını kaydetti.

ABD Başkanı, İran’ın içişlerine karıştığı yönündeki iddiaları yanlış ve saçma diye nitelendirdi.

İran’ın egemenliğine saygı duyduğunu söyleyen Barack Obama, ”Tahran’da yetkililerin üzerinde düşünmesi gereken konu İran halkı nezdinde ne kadar meşru olduklarıdır, ABD karşısında değil.” diye konuştu.

İran halkının kendi adına konuştuğunu belirten Obama, ”Düşünceleri bastırmaya çalışmak hiçbir zaman bu düşüncelerden kurtulmanızı sağlamaz.” dedi.

İran ise, Batılı ülkeleri içişlerine karşımak ve ülkede kargaşa yaratmaya çalışmakla suçluyor.

İranlı yetkililer, muhalif göstericilerin tutuklanmasına derhal son verilmesini isteyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u da içişlerine karışmakla suçladı.

BM Genel Sekreteri, İranlı yetkilileri temel hak ve hürriyetlere, özellikle de toplanma ve gösteri, ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı.

‘MUHALİF’ FUTBOLCULARA YASAK

Bu arada, bir maç sırasında kollarına taktıkları yeşil bantlarla muhaliflere destek vermekle suçlanan dört İranlı futbolcunun milli takımdan atıldığı bildiriliyor.

Hükümet yanlısı Iran Daily adlı gazete, Güney Kore milli takımıyla Seul’de yapılan bir maç sırasında yeşil bant takan altı futbolcudan dördünün milli takımdan atıldığını duyurdu.

Takımdan atılan futbolcular arasında, milli takım kaptanı Mehdi Mahdavikya ve takımın orta saha yıldızlarından Ali Kerimi de bulunuyor.

Bant takan diğer iki futbolcunun akibeti ise henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, milli takımı da yakından takip eden bir futbol tutkunu olarak biliniyor.

İNGİLTERE’DEN İRAN’A DİPLOMATİK MİSİLLEME

İran’ın iki İngiliz diplomatı sınır dışı etmesi üzerine İngiltere de iki İranlı diplomatın ülkeyi terketmesini istedi.

Başbakan Gordon Brown parlamentoda bilgi verirken, İran’ın İngiltere hakkında “tamamıyla temelsiz” suçlamalar getirmesi ardından başka seçeneği kalmadığını söyledi.

İran iki İngiliz diplomatı “statüleriyle bağdaşmayan faaliyetler” içinde olmakla suçlamıştı. İngiltere’nin yalanladığı bu suçlama, diploması dilinde genellikle casusluk için kullanılıyor.

İran yetkilileri, kitlesel sokak gösterilerinden sonra da İngiltereye suçlamalar yöneltmişlerdi.

Dışişleri Bakanlığı İran’dan sınırdışı edilen diplomatların kimliklerini açıklamadı, Tahran’daki İngiltere büyükelçisinin sınırdışı edilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran’dan sınırdışı edilenlere denk düzeyde iki İranlı diplomatın ülkeyi terketmesi isteğinin, bakanlığa çağırılan İran büyükelçisine iletildiğini söyledi. Sözcü gelişmeyi “üzücü” diye niteledi, ancak İngiltere’nin bu adımı atmak zorunda bırakıldığını kaydetti. (BBC)

1207860cookie-checkTahran’da gösteriler durdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.