Tahtların bahtsız kadınları (1)

Hayat onun için bir peri masalı gibi başlamıştı. Köklü ve soylu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Rozi ve Mete Taki’nin üç çocuğundan biriydi. Dedesi Murat Taki, Pehlevi ailesinden önce İran’ı yöneten Kaçar ailesine mensuptu. Babaannesi ise İbrahim Çallı’nın kızı Belma Çallı’ydı.


Murat Taki ile Belma Çallı’nın evliliğinden dünyaya gelen Mete Taki ilk evliliğini Rozi hanımla yaptı. Bu evlilikten 1968 yılında Mehpare Edin dünyaya geldi.


Üç çocuğu olan Rozi ve Mete Taki bir süre sonra boşandı. Mete Bey ikinci evliliğini Neslihan Hanımla yaptı. Neslihan Hanım ekonomiden sorumlu  devlet eski  bakanı Kemal Derviş’in ilk eşiydi ve bu evlilikten iki erkek çocuğu vardı.  Neslihan Hanım tiyatro sanatçısı Turgut Boralı ve sinema sanatçısı Servet Kaftan’ın kızıydı. O da parçalanmış bir ailenin çocuğuydu ve annesinin 40 yıl nikahsız yaşadığı hayat arkadaşı sinema yönetmeni Şakir Sırmalı’ya “baba” diyordu.


Murat Taki 90 yıllık yaşamını anlattığı “Hayatım” adlı kitapta arkadaşı Rıza Derviş’in oğlu Kemal’in eski karısı Neslihan’la, oğlu Mete’nin evliliğinden söz ederken  "Birbirini her hususta tamamlayıcı bir çift" tanımını yapmıştı.


Mete Taki geçen yıl hayata gözlerini yumdu. Mehpare Edin babasının ölüm haberini hasta yatağında aldı.


Peri masalı gibi başlayan hayatının ilk şokunu anne ve babası boşandığı zaman yaşadı. Hayatının ilk büyük acısını da babasını kaybettiği zaman hissetti Mehpare Edin. Belki ölümü ilk kez bu kadar yakınında hissetti. Hastalığı ilk kez ürpertti onu. Sevdiklerinden ayrılmanın acısı yüreğini sızlattı.


Hayatı film şeridi gibi geçti gözlerinin önünden. En çok da dört çocuğu ve eşi vardı bu filmde. Mecazi anlamda olsa bile tahtı vardı ama, bahtı yoktu Mehpare Edin’in. Çocuklarına doyamadan bu dünyadan ayrılacaktı. 


Evlendiklerinde Mehpare Edin 25, Esat Edin ise 33 yaşındaydı. 15 yıllık evliliklerine dört çocuk sığdırmışlardı. Murat, Cem, Serra ve Aliye.  Cemiyet hayatının sevilen simaları arasındaydılar. Güzelliği ve zerafetiyle göz dolduran bir kadındı. Kişiliği ve yardımseverliğiyle dikkat çekiyordu. Gönüllü olarak düzenlediği organizasyonlarla yardımdan yardıma koşuyordu. Bu yüzden çevresindekiler ona “iyilik meleği” diyordu.


Dört çocuğuyla birlikte güzel bir tablo çizen Mehpare Edin’in mutluluğu 2005 yılında kanserine yakalanmasıyla gölgelenecekti. Önce Türkiye’de, daha sonra da ABD’de tedavi gördü. 2007’de kanserin gerilediği haberiyle Türkiye’ye dönen ve yaşamına kaldığı yerden devam eden Mehpare Edin’in mutluluğu uzun sürmedi. Kısa bir süre sonra kanser kendini yeniden hissettirdi. Ve yedi ay süren ikinci mücadele döneminde bu kez kanser kazandı ve onu 40n yaşında hayattan ve sevdiklerinden kopardı. 19 Mart 2008’de arkasında canı kadar sevdiği dört çocuk bırakarak bu dünyaya veda etti Mehpare Edin.


Çocuklar annelerinin yokluğuna alışamıyordu. Aile büyükleri ve dadıları vardı ama, olmuyordu,  hiçbir şey annelerinin yerini tutmuyordu.


Esat Edin de eşinin yokluğuna alışamamıştı. Buna rağmen çocuklarına annelerinin yokluğunu hissettirmemek için elinden geleni yapıyordu. Tek kelimeyle dört çocuğuna hem annelik hem de babalık yapmaya çabalıyordu. Bu yüzden annesiz geçen ilk bayramda çocuklarıyla beraber olmaya özen gösterdi. Onlar ne isterse onu yapacaktı.


Önce Londra’da okuyan büyük oğlu Murat’ı görmeye gittiler. Sonra bayramın ilk günü Mehpare Edin’in mezarını ziyaret ettiler. Tatil bitmeden çocuklarına verdiği kamp kurma sözünü de yerine getirmek istedi Esat Edin ve çocuklarının dadılarını da yanlarına alarak Balıkesir’in Edremit ilçesine gittiler.


Bu son gezileri oldu. Haberler Kemer Country’nin sahibi Esat Edin ve üç çocuğunun, kamp çadırında sel sularına kapılarak boğulduğu haberini verdiğinde tanıyan tanımayan herkes gözyaşlarına boğuldu.


Şimdi Edin ailesinden geriye 14 yaşındaki Murat kaldı. Yedi ay önce annesini kaybeden Murat’a, babası ve kardeşlerini kaybettiği haberi psikolog eşliğinde söylendi. Murat’ın bakımını önce kızını, sonra da torunlarını kaybeden büyükannesi Rozi Hanım üstlendi.


Bir ay önce Mehpare Edin’in mezarının yanında kendine ve çocuklarına mezar alıp etrafını çevirip aile kabristanı haline getiren Esat Edin, artık üç çocuğu ve eşiyle birlikte burada yatıyor. 


Londra’da okuduğu için bayram tatiline ailesiyle birlikte gidemeyen Murat Edin bütün ailesini kaybetti.


Mehpare Edin ise üç çocuğuna ve kocasına kavuştu.

669620cookie-checkTahtların bahtsız kadınları (1)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.