Taksim’de bugün dev miting var

Bugün diğer bazı kentlerde de gösterilerin devam edeceği haberleri geliyor.

AKP’nin iktidarda bulunduğu son 11 yılda gerçekleştirilen en şiddetli iktidar karşıtı gösteriler cumartesi günü çok sayıda kente yayıldı.

Binlerce kişinin katıldığı gösterilere polisin müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı, çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Ancak bugün sokakların sakin olduğu haberleri geliyor.

Meslek örgütlerinin de aralarında yer aldığı Taksim Dayanışması adlı platform bugün Taksim meydanına kürsü kurulacağını ve bir miting düzenleneceğini duyurdu. Miting TSİ 14.00’te başlayacak.

İstanbul dışında da çeşitli kentlerde protestolar planlanıyor.

Göstericilerin bulunduğu Taksim meydanı dün sakin bir gece yaşarken İstanbul’un Beşiktaş semtiyle Ankara, İzmir, Adana başta olmak üzere bazı kentlerde polisle göstericiler arasında çatışmalar devam etti.

Ancak hem İstanbul hem de diğer kentler güne sakin başladı.

Olayların beşinci gününde dün, polis Taksim meydanından çekilmiş ve yüzbinlerce gösterici meydanı doldurmuştu.

Araç girişi çevresine kurulan barikatlarla kapatılan Taksim meydanında bulunan göstericilerin sayısı sabah saatlerinde azalırken göstericilerin bir bölümü İstiklal Caddesi ve meydan çevresinde temizlik yaptı.

1000’e yakın gözaltı

Altı gündür yaşanan olaylardaki gözaltı ve yaralı sayısıyla ilgili resmi açıklamaların yayınlanmasına başlandı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, olaylarda gözaltına alınan 900 kişinin bazılarının serbest bırakıldığını, bir bölümünün ise adliyeye çıkarılacağını söyledi.

Güler, olaylarda 53 sivil ile 26 polisin yaralandığını öne sürdü.

Ancak, eylemleri izleyen gazeteciler ve göstericiler yaralı sayısının çok daha fazla olduğunu aktarıyor.

BBC’nin İstanbul’daki muhabiri James Reynolds hükümetin kişisel özgürlüklerini ellerinden aldığını düşünen çok fazla sayıda Türk vatandaşının hükümete tepki gösterdiğini bildiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada ilk kez Gezi Parkı’nda yaşananlara değinmiş ve şöyle konuşmuştu: “Topçu Kışlası’nı yapacağız. Polis orada dün de vardı, bugün de var, yarın da olacak.”

Erdoğan, “Polisin biber gazı kullanmında aşırılık var. Bakanlık inceleme yaptırıyor. Eylemcilerden eylemlerine son vermesini rica ediyorum” demişti.

Taksim Gezi Parkı’nda ağaçların sökülerek yerlerine alışveriş merkezi yapılması planlarını protesto eylemi olarak başlayan gösteriler, polisin parktaki oturma eylemine baskın düzenlemesinin ardından yayılarak hükümet politikalarını protesto eden kitlesel gösterilere dönüşmüştü.

1383660cookie-checkTaksim’de bugün dev miting var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.