Taksim’de gergin gün

Beyoğlu’nda Emek Sineması’na girmek isteyen eylemcilere polis müdahale etti Sonra Oku

Emek Sineması’nın bulunduğu tarihi binada yapılan yenileme çalışmalarını protesto eden bir grup sinemasever, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Polis, Emek Sineması sokağına girmek isteyen gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Bunun üzerine eylemciler de taş ve sopalarla polise saldırdı. Yaşanan arbedede İstiklal Caddesi savaş alanına döndü.

Bir grup sinemasever, Taksim’deki Tramvay Durağı’nda saat 16.00’da toplandı. Ellerinde, “Emek Sineması’na sokaktan girilir, kepçe ile girilmez” yazılı pankart taşıyan sinemaseverler, İstiklal Caddesi’nden Emek Sinema’sına yürüdü. Eyleme Cem Davran, Ahmet Mümtaz Taylan, Derya Alabora, Tuncel Kurtiz, Serra Yılmaz, Selma Ergeç, Hazal Kaya, Rıza Kocaoğlu ve Can Bonomo gibi ünlü sanatçılar da katıldı.

İstanbul’un tarihi sinemalarında unutulmaz filmler izlediklerini anlatan oyuncu Tuncel Kurtiz, “İstanbul sinema şehriydi. Emek Sineması’nı yok etmek İstanbul’da tarihi yok etmektir. Buna inanıyorum. Bu sinemayı yok etmek İstanbul’un sanat hayatına darbe vurmak, baltayla kesmek demektir. İstanbul Film Festivali’nin 32. senesini kutluyoruz. Ama 32. senede sinemanın ‘Emeği’ yok ediliyor” dedi.

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan da, “Atilla Dorsay’ın darp edildiğini öğrendik. Tepkilerimizi göstereceğiz. Emek Sineması’nı İstanbul’un tarihini de temsil ediyor. Bunun heba olmasından rahatsızım. Belki yürüyüşün Emek Sineması için fayda olmayacak ama umarım diğerleri için faydalı olacak” diye konuştu.

Oyuncu Cem Davran ise, “Emek Sineması’nın bekçisi dedemdi. Makinisti de amcam. Dolayısıyla ben bu sinemaya girerim” dedi. Yönetmen Erden Kıral da, Emek Sineması’nın Türk sinemasının Kabesi olduğunu ifade ederek “Kamu malı olan tarihi binayı nasıl hediye ediyorlar? Tarihi yok etmek vandalizmdir. Emek Sinemasını içeriye girip görmek istiyoruz” dedi.

Bu arada eyleme kısa bir süre katılarak destek veren ünlü yönetmen Cosra Gavras da tarihi bir yapı olan sinemanın korunması gerektiğini belirtti.

Grup, Emek Sineması’nın sokağına girmek istedi ancak burada polis engeliyle karşılaştı. Polis, göstericilerin sokağa girmesine izin vermedi. Ancak eylemciler sokağa girmeden dönmeyeceklerini belirterek polisle tartıştı. Sokağa girmek için barikata yüklenen eylemcilere, polis biber gazıyla müdahale etti. Bunun üzerine eylemciler de yerden buldukları taşlarla polise saldırdı.

Yaşanan arbedede İstiklal Caddesi savaş alanına döndü. Bazı eylemciler panzerin önünü kapatmaya çalıştı. Bu sırada bazı eylemciler de sıkılan tazyikli suyun şiddetiyle yere düştü. Çevik kuvvetin, gazlı müdahale ederek grubun üzerine yürümesi üzerine eylemciler sokaklara dağıldı.Yakalanan eylemciler gözaltına alındı.

(Özden ATİK – Güngör KARAKUŞ / AHT)

1378610cookie-checkTaksim’de gergin gün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.