Talabani Ankara’da…

Talabani’nin ve beraberindeki heyetin Ankara’ya gelişinde Esenboğa havalimanında üst düzey güvenlik önlemleri alındığı, havaalanına giren her aracın tek tek arandığı, ayrıca havaalanında yeni Irak bayrağının asılı olduğu gözlendi.


Talabani’ye Ankara ziyaretinde, Irak Maliye Bakanı Bekir Cabir El Zubeydi, Petrol Bakanı Dr. Hüseyin El Şehristani, Su Kaynakları Bakanı Dr. Abdullatif Raşid Latif, Milli Güvenlik Bakanı Şirvan El Vayli ve Sanayi Bakanı Fevzi El Hariri eşlik ediyor.


ANITKABİR’İ ZİYARET


Temaslarına bu akşam başlayan Talabani, Anıtkabir’i ziyaret etti, Anıtkabir özel defterini imzaladı. Talabani, deftere şunları yazdı:


“Benim başkanlığımdaki Irak heyeti için, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türkiye’deki yeni hayatın kurucusu büyük lider Mustafa Kemal Paşa’yı ziyaret etmek bir onurdur. Irak’ta biz, O’nun Kurtuluş Savaşı’nda yabancı müdahalesi konusunda gösterdiği liderliğinden ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olsa da yeni Irak’ı tanımasından dolayı büyük saygı duyuyoruz.”


TALABANİ ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi Çankaya Köşkü’nde karşıladı.


Talabani, Çankaya Köşkü’ne planlanandan 45 dakika gecikmeli olarak saat 18.45’te geldi.
Cumhurbaşkanı Gül, Talabani’yi Çankaya Köşkü’nün Şeref Kapısı önünde aracından inerken karşıladı. Burada her iki cumhurbaşkanı tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
Her iki cumhurbaşkanı daha sonra baş başa görüşmeye geçti.


Ziyareti sırasında Camlı Köşkte ağırlanacak olan Talabani, ziyaretinin ikinci gününde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek ve Erdoğan’ın vereceği öğle yemeğine katılacak.


Türkiye-Irak İş Konseyine katılması da planlanan Talabani ve beraberindeki heyetin aynı gün akşam saatlerinde Ankara’dan ayrılması bekleniyor.


ZİYARET GÜNDEMİ


Talabani’nin ziyareti sırasında Irak’la ikili işbirliğinin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, askeri, enerji ve diğer alanlarda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacak ve bölgesel konular ele alınacak. Bu kapsamda, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadele, Kerkük, petrol ve diğer alanlarda işbirliği imkanları konularının ele alınması öngörülüyor.

1056350cookie-checkTalabani Ankara’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.