Talabani: PKK ateşkes ilan edecek

Talabani, BM’nın yıllık Genel Kurul toplantıları için geldiği New York’ta Newsweek dergisine verdiği demeçte, Türk birliklerinin Irak sınırında olduğunun hatırlatılması üzerine, “öyle, ama içeri girmiyorlar. PKK’yı, çatışmaları durdurması yönünde ikna ettik. PKK, birkaç gün içinde resmi ateşkes ilan edecek” dedi.

Talabani, “bu gelişme, Irak’ın Türkiye ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yardım edecek” ifadesini kullandı. Celal Talabani, Türkiye içinde çalışmaların demokratik yollardan sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Talabani, ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de, “Sanırım iki yıl içinde ordumuzu eğiterek terörizme karşı çıkacak kapasiteye ulaşacağız. Müttefiklerimizden Irak’tan çıkmalarını istediğimizde, bu, Irak’ın egemenliğini ve bağımsızlığını dış tehlikelere karşı koruma yeteneğimize bağlı olacak. Sembolik boyutta bile olsa Amerikan güçlerinin varlığı, içişlerimize karışmaya çalışanları korkutacak” dedi.

Talabani, ABD’nin Ortadoğu ülkelerini demokrasilere dönüştürme çabalarını da desteklediğini belirterek, demokrasiyi, bölgedeki problemlerin ilacı olarak nitelendirdi.

1137310cookie-checkTalabani: PKK ateşkes ilan edecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.