Talat: AB çözüm bulacak taraf değil

Talat, ”Çünkü AB tarafsız bir kuruluş değil. Rumlar AB’nin içinde, Türkler ise dışında. Yapısal olarak da AB böyle bir çaba için uygun değil. AB tarafsız bir arabuluculuk yapacak araçlara da sahip değil” dedi.


KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile BM binasında yarım saat süren görüşmesi hakkında gazetecilere bilgi verdi. Talat şunları söyledi:



”İyi bir görüşme oldu. Sayın Annan’a görüşlerimizi aktardık. Kendisinin Kıbrıs sorununun çözümü için inisiyatif alma konusunda istekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bu tabii önemli bir şey. Çünkü Kıbrıs sorunu BM gözetiminde çözümlenebilecek bir sorun. Kendilerine Kıbrıs sorununun çözümü, Kıbrıs’ın birleştirilmesi, Kıbrıs sorununa Annan Planı zemininde bir çözüm bulunması konusundaki kararlılığımızın devam ettiğini ifade ettik.”


Annan’dan Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda desteğinin devamını da istediklerini kaydeden Talat, daha sonra şunları söyledi:


”Kıbrıs Türklerinin izolasyonunun kaldırılması konusunda zaten Genel Sekreter’in bilinen görüşleri var ve değişmedi. Bunu da bir kere daha gördük. İzolasyonların kaldırılmasının çözüme hizmet ettiğini, bölünmeyi değil, birleşmeyi sağlayacağı konusundaki ortak görüşümüzü bir kez daha teyit ettik.”


Annan’ın nasıl bir adım atmasını beklediği ve bu konuda en büyük engel olarak neyi gördüğününün sorulması üzerine ise Talat, ”En büyük engel olarak muhtemel bir başarısızlığı görüyor. Kendisinden daha aktif bir rol üstlenmesini istiyoruz. O da bunun bilincinde. Ancak zemini hazırlamak istiyor ki, herhangi bir başarısızlık tekrarlanmasın” diye konuştu.

683540cookie-checkTalat: AB çözüm bulacak taraf değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.