Talat BM temsilcisi Downer ile görüştü

Downer görüşmeden sonra yaptıpı açıklamada, müzakerelerde yakalanan ivmeyi sürdürmenin önemine işaret ederek, BM’nin Kıbrıs müzakerelerinde başarılı bir sonuca varma hedefine bağlı olduğunu söyledi.

BM’nin resmi olarak bir zaman çizelgesi üzerinde taraflara baskı yapmasının söz konusu olmadığını ifade eden Downer, “Önemli olan müzakere sürecinde yakalanan ivmeyi devam ettirmektir” dedi. Downer, zaman zaman ivmede bir yavaşlama görülmesinin de normal olduğunu, bunun her müzakere sürecinde yaşanabileceğini kaydetti.

Alexander Downer, 26 haziranda KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas arasında yapılacak görüşmenin, müzakerelerdeki ivmeyi ileriye taşıyacak düzeyde verimli olmasını umduğunu ifade etti.

Talat ve Hristofyas’la iyi ilişkiler kurduğunu belirten Downer, “BM Güvenlik Konseyi kararlarında da görüldüğü üzere, BM’nin Kıbrıs müzakerelerinde başarılı bir sonuç elde etme hedefine bağlı olduğunu ve bunun için çalışacaklarını” kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat ise Downer’le görüşmesine ilişkin açıklama yapmadı. Cumhurbaşkanlığındaki görüşmede Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Sarıca, Özel Temsilci Özdil Nami ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Misyon Şefi Taye Brook Zerihoun da hazır bulundu.

TALAT’IN AÇIKLAMASI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Talat, müzakerelerin hızı açısından sorunlar olmasına karşın beklediklerinin gerisinde veya beklediklerinden farklı bir durum bulunmadığını söyledi.

Talat, Finlandiya temaslarıyla ilgili Bayrak Televizyonuna (BRT) yaptığı açıklamada, tarafların çözüm konusunda değişik görüşler ortaya koyduğunu belirterek, “Umarım bir uzlaşma noktasına varabiliriz” dedi.

Talat, iki tarafın da çözüm istediğini düşündüğünü, ama taraflar arasında nasıl bir çözüm sağlanması gerektiği konusunda uzlaşmazlık bulunduğunu kaydetti.

KKTC’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasının Cumhurbaşkanı ile hükümet nezdinde farklı olmadığını ve olmayacağını vurgulayan Talat, KKTC’nin Kıbrıs sorunuyla ilgili politikasının ulusal bir politika olduğunu belirtti.

Talat, “Aynı gemide olduğumuza ve bu gemi hepimizin olduğuna göre farklı politikalarımız olamaz. Bu yöndeki görüşlere katılıyorum” dedi.

“FİNLANDİYA KARARLI BİR ÇABA SERGİLİYOR”

Finlandiya’nın, İsveç ve Norveç ile iletişim içinde faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Talat, Finlandiya yetkilileriyle yaptığı görüşmelerle bir anlamda 3 ülkeyle birlikte çalışıldığını söyledi.

İskandinav ülkelerinin insan hakları konusunu Kıbrıs sorununda da güçlü şekilde ortaya koyduklarına dikkati çeken Talat, Finlandiya’nın bu açıdan da Kıbrıs sorununun çözümü için kararlı bir çaba sergilediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Talat, izole edilmişliğin ortadan kaldırılması için Avrupa Birliği içinde Finlandiya’nın en önde gelen ülkelerden biri olduğunu ve bu gayretlerinin bundan sonra da arkası gelecek şekilde devam edeceğini düşündüğünü belirtti.

1207410cookie-checkTalat BM temsilcisi Downer ile görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.