“Talat dönemini değerlendiremedik”

Gazete, Eroğlu’nun, Hristofyas ile Talat arasında müzakerelerde sağlanan, ancak ortak açıklamaya konmayan uzlaşıların kendisini bağlamadığını net bir şekilde ifade ettiğini, bu sebeple de Kıbrıs Rum tarafının, Hristofyas-Talat müzakerelerinde uzlaşıya varılan önemli noktaları Mart ayındaki ortak açıklamaya eklemediği için pişmanlık duyduğunu ileri sürdü.

Hristofyas’ın, Eroğlu’nun, Talat döneminde uzlaşıya varılan ancak hala bazı dipnotları açık olan “dönüşümlü başkanlık ve çapraz oy” unsurlarını ortadan kaldırmak için müzakerelerde bütün başlığı yeniden açma girişiminde bulunacağını düşündüğünü savunan gazete, Eroğlu’nun Mülkiyet konusunda daha net kriterlerle Cuma günkü görüşmeye geldiğini iddia etti.

Habere göre Eroğlu, Talat tarafından sunulan önerileri AİHM’in Kıbrıslı Türklerin yararına olan son kararlarına uyarladı ve “bugünkü kullanıcıların bu taşınmazdan yasal çıkarları varsa veya tasarruflarında bulunan toprağı geçimleri için kullanıyorlarsa, bunları terk etmeyebilecekleri” unsurlarını gündeme getirdi.

Gazete, Hristofyas’ın çalışma arkadaşlarının, Eroğlu’nun bu tezlerinin Mülkiyet konusunu Talat’ın döneminden daha da geriye götürdüğü değerlendirmesinde bulunduklarını belirtirken, Hristofyas’ın ise, mülkiyet konusunu toprak ve TC kökenli vatandaşlar konusuyla ilişkilendirdiğini yazdı. Buna göre Hristofyas, toprak konusunda şu anda ayrıntılı bir görüşme istememesine karşın, ne kadar Rum göçmenin geri döneceği ve ne kadar TC kökenli vatandaşın gönderileceğini kabaca bilmek istiyor.

1506400cookie-check“Talat dönemini değerlendiremedik”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.