Talat-Hristo gerginliği ve Avcı’nın temasları

Bu eleştirilerimizdeki amaç, Kıbrıs Türklerinin geleceğini ilgilendiren çok önemli bir konuda yapılacak hataların onarılmaz sonuçlara neden olacağına olan inancımızdı. Buna rağmen, Cumhurbaşkanı’nın yerinde davranışlarını desteklemekten de geri durmadık. Doğru işleri savunmayı ve desteklemeyi, sorumlu gazeteciliğimizin gereği olarak görüyoruz.


Bu çerçevede, Talat-Hristofyas görüşmelerinde Rum Yönetimi lideri Hristofyas’ın Rusya ile imzaladığı memorandum konusunda yaşanan gerginlikte Cumhurbaşkanı Talat’ın tavrını desteklediğimi ilan ediyorum.


Talat-Hristofyas görüşmesinde Rum Yönetiminin Rusya ile imzaladığı memorandum konusunda yaşanan gerginlik, Cumhurbaşkanı Talat’ın müzakerelerden umudunu oldukça azaltmışa benziyor. Hristofyas ve Cumhurbaşkanı Talat arasında yaşanan Rusya-GKRY memorandumu gerginliğinde Dışişleri Bakanı Avcı’nın da adının geçmesi, Rumların KKTC’nin tanıtılmasından duyduğu endişeyi anlamak açısından çok yararlı olmuştur.


Rum Yönetiminin İngiltere’den sonra Rusya ile memorandum imzalayarak Kıbrıs Türklerini sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yamalamak peşinde oluğunun açık biçimde anlaşılması üzerine Cumhurbaşkanı Talat, Hristofyas’ın yüzüne okuduğu yazılı bir metin ile bu tavrı protesto etti. Bunun üzerine Hristofyas’ın sinirlendiği ve kendisinin sözde ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin seçilmiş meşru Başkanı olduğunu hatırlattığını öğrendik. Cumhurbaşkanı Talat’ın da bu açıklama üzerine kendisinin ne olduğunu, cemaat lideri mi olduğunu sorduğu ve Talat-Hristofyas arasında kısa bir gerginlik yaşandığı, bu gerginliğin daha sonra da sürdüğü ifade ediliyor.


Bu süreçte Dışişleri Bakanı Turgay Avcı’nın Katar temasları da gündeme gelmiş. Cumhurbaşkanı Talat, görüşmeler sürerken araya başka devletlerin dahil edilmeye çalışılmasından duyduğu rahatsızlığı Hristofyas’a iletmiş. Buna karşılık Hristofyas’ın da ‘Avci nerede peki, ne yapıyor?’ diye sinirli biçimde Talat’a çıkıştığı görülmüş. Cumhurbaşkanı Talat da ‘Katar’da’ yanıtını vermiş. Bunun üzerine Hristofyas’ın ‘Avci’nin Katar’da işi ne?’ diye sinirli biçimde çıkıştığı, Cumhurbaşkanı Talat’ın da Kıbrıs Türk Devleti’nin Temsilciliği açıyor dediğini öğrendik. Cumhurbaşkanı Talat’ın burada KKTC’yi tanıtmaya çalışıyor, size olan güvenimizi yitirdik diye eklemesini beklerdik, ancak yine de Cumhurbaşkanı’nın yerinde tavrını desteklediğimi ilan ediyorum.


Rumların KKTC’nin tanıtılmasından duyduğu bu derin rahatsızlık, Turgay Avcı’nın Katar temaslarının ne kadar verimli geçtiğinin de açık bir kanıtıdır. Rumlar, KKTC’nin varlığından o kadar rahatsızlık duyuyorlar ki, adım adım dış temaslarımızı izleyip engellemeye çalışıyorlar. Anavatan Türkiye’nin desteği ile özellikle Arap ülkelerine yönelik yeni açılımlar içine giren KKTC, Hristofyas’ın sinirlerini bozmaya devam edecek gibi görülüyor.      


KKTC, adım adım bağımsız bir devlet olarak uluslararası camia tarafından kabul görmeye doğru gidiyor. Bunu kimse engelleyemeyecek. 

712550cookie-checkTalat-Hristo gerginliği ve Avcı’nın temasları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.