Talat ‘ikili görüşme’den umutlu

TAK’ın aktardığına göre Talat, dün akşam 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İzmir’in Dikili Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiği ilçede Kıbrıs sorununa ilişkin bir konferans verdi.


Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen konferansta Kıbrıs sorununun tarihçesi ve 2004 yılında Annan Planı’nın Rum kesimi tarafından reddedilmesiyle sonuçlanan süreç hakkında bilgi veren Talat, Kıbrıslı Türklerin gelinen bu son noktanın ardından dünyada daha iyi anlaşılır hale geldiğini söyledi.


Kıbrıslı Türklerin 2004 yılının ardından da “barış isteyen ellerini” defalarca Rum kesimine uzattığını ifade eden Talat, bunun sonucunda ilki 8 Temmuz 2006’da, ikincisi de bu yıl 5 Eylül için olmak üzere iki defa olumlu yanıt aldıklarını belitti. Talat, 8 Temmuz’daki görüşmelerin Papadopulos’un süreci uzatmak istemesi nedeniyle sonuç vermediğini dile getirerek şunları kaydetti:


“5 Eylül’de bir araya geliyoruz. Güney Kıbrıs’ta seçim var. ‘Seçim nedeniyle bugün görüşme oluyor’ gibi eleştiriler var etrafta. Belki de doğrudur, ancak bilirsiniz barış sürecini başlatabilmek için mutlaka bir vesile lazım. Varsın Güney’deki seçimler vesile olsun. Biz bir araya geliyoruz ya, oturacağız, konuşacağız, tartışacağız, belki bir yolunu buluruz…
 5 Eylül’e ben umutla bakıyorum. Dünya Barış Günü’nden 5 gün sonra bir araya gelip Kıbrıs’ta barışı sağlayacak temel anlaşmayı yapmak üzere eğer ortak bir kanaate varabilirsek Kıbrıs sorununu çözmemek için ortada bir neden görmüyorum”


BARIŞ İÇİN HER ŞEYDEN VAZGEÇMEK YOK


Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs’ta kalıcı çözümün adadaki her iki taraf ve Türkiye ile Yunanistan için çok büyük olumluluklar taşıdığını belirtti. Buna rağmen Kıbrıs Türk halkının sorunu çözerken kendi haklarını korumakta da kararlı olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Talat şöyle konuştu:


“Kıbrıslı Türkler 1963’ten beri kendi kendilerini yönettiler. Bugün de bütün fonksiyonlarını yerine getiren bir yönetimin, bir devletin sahibidirler. Bu yönetimlerini, bu mekanizmalarını elbette ki kurban edemezler.


Kıbrıslı Türkler barış istiyorlar, çözüm istiyorlar ancak siyasi eşitliklerini elbette ki koruyacaklardır. Yani elbette ki Kıbrıs’ta karar alınacaksa, bir adım atılacaksa buna Kıbrıslı Türklerin de onay vermesi ilkesi mutlaka var olacaktır. Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs’taki haklarını, Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğünü taviz olarak veremezler. Çünkü Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs sorununun çözümünde sözünü ettiğimiz o barış kuruculuğunun sonuçlanmasına kadar Türkiye’nin garantörlüğünün varlığını sürdürmesi temel esaslarından bir tanesidir…


Bugün bir devlet yönetimi, kendi kendini yönetme, self-determinasyon haklarını kullanma imkânını elinde tutan Kıbrıslı Türkler bunlardan feragat edemez. Yani biz çözüm isterken temel ilkelerimizi koruyacağız, muhafaza edeceğiz.”


 

702600cookie-checkTalat ‘ikili görüşme’den umutlu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.