Talat: Önerilerimiz kabul görmedi

Papadopulos’la, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilci Michael Möller’in ara bölgedeki ikametgahında 3 saatten fazla görüşen Talat, akşam makamında basın toplantısı düzenledi.


Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a, bugünkü görüşmede, 2-2.5 aylık hazırlık görüşmesinin ardından tam teşekküllü müzakerelere geçilmesini, müzakerelerin başlamasıyla 2008 yılı sonuna kadar çözümü hedeflemeyi önerdiğini, ancak Rum tarafının zaman limiti kabul etmediğini bildirdi.


Talat, ”Kıbrıs Rum tarafı 14 ay önce anlaştığımız 8 Temmuz sürecini birkaç komiteyle başlatma önerisinde bulundu. Bu tabi tarihi 14 ay önceye taşımak demekti. Biz geçen zamanı da, bu kıymetli zamanı da değerlendirerek hızlandırmak istedik. Hızlandırma ve zaman limiti getirme, yani 2-2.5 ay hazırlık süreci Rum tarafınca kabul görmedi. Mesele bu kadardır. Bunun dışında bir şey yoktur” diye konuştu.


Talat, bir soru üzerine, ”Görüşür müyüz, görüşmez miyiz zaman belirlemedik” dedi.


MÖLLER: YENİDEN BİR ARAYA GELECEKLER


Möller ise görüşmenin ardından, ”Sayın Papadopulos ile Sayın Talat yapıcı bir atmosfer içerisinde görüştüler. Prosedürün en kısa zamanda başlaması gereği üzerinde uzlaştılar ve kapsamlı bir çözümü gündeme getirecek diğer konuları da ele aldılar. Temaslarına BM aracılığıyla devam etmeye ve uygun bir zamanda yeniden bir araya gelmeye karar verdiler” açıklamasında bulundu.


PAPADOPULOS: 8 TEMMUZ PROSEDÜRÜNÜ GÖRÜŞTÜK


Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos da Talat’la görüşmesinde 8 Temmuz prosedürünü ele aldıklarını belirterek,  “Biz, anlaşmanın derhal ve şartsız şekilde hayata geçirilmesinde ısrar ettik” dedi.


Cumhurbaşkanı Talat’ın görüşmede, ”Gambari sürecinde değişiklik istediğini” ve ”görüşmelerin teknik düzeyde sınırlandırılmasını” talep ettiğini belirten Papadopulos, bunun prosedürü hızlandırmayacağı görüşünü savundu.


Bir soru üzerine, ”müzakerelerin başlaması konusunda takvim belirlenmemesini” yorumlayan Papadopulos, ”müzakereleri belirleyecek olanın takvim değil kaydedilecek ilerleme olduğunu” söyledi.



 

702680cookie-checkTalat: Önerilerimiz kabul görmedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.