Talat: Orams Kararı Türk halkını doğruladı

Talat, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin bu kararını “büyük bir zafer”, “Kıbrıs sorunu Kıbrıslı Türkler lehine çözülmüş” gibi bir yaklaşımla karşılamadığını ifade ederek, “Bunu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz tezlerimizin doğruluğunu göstermesi açısından değerlendiriyor ve bütün dünya ve BM’ye de sorunun çözüm yerinin BM zemininde tarafların müzakereleri olduğuna işaret etmek istiyoruz” dedi.


Talat, Pakistan ziyareti dönüşü bir gazetecinin bu konudaki görüşünü sorması üzerine yaptığı açıklamada, ziyaret nedeniyle kararın ayrıntısını görmediğini, ancak özetini okuduğunu söyledi.


Talat, adadaki mülkiyet sorununun, Kıbrıs sorununun bir parçası olduğunu ve bunun ancak bütünlüklü çözümle ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs’taki mülkiyet sorununun hukuki yollarla çözülemeyeceğini belirtti, “Bu hiçbir şekilde mümkün değildir. Sözkonusu değildir” dedi. İngiliz Yüksek Mahkemesi kararanın birinci olarak bunu ortaya koyduğunu kaydeden Talat, bu kararın ikinci olarak da Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kuzey’de yargı ve yaptırım dahil herhangi bir yetkisi, hakkı olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.


Talat, kararın üçüncü olarak, Avrupa Birliği müktesebatının dışında tutulmuş olan; AB müktesebatı askıda tutulan KKTC’de AB müktesebatını uygulama çabasının mantıklı olmadığını ortaya koyduğunu kaydetti.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, yapılması gerekenin müzakerelerle sorunu çözmek olduğuna işaret etti.


Talat, İngiliz Yüksek Mahkemesi kararının ortaya koyduğu dördüncü gerçeğin ise, Kıbrıs sorununun çözümünü beklemeden kendi mülkiyet sorununu çözmek isteyen Kıbrıslı Rumların yapacağı en doğru şeyin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmaları olduğunu söyledi. Bu komisyonun, çözümsüzlük koşullarında hak sahibi olduğunu iddia eden Kıbrıslı Rumların sorunlarını çözen yasal bir enstrüman olarak Kıbrıs Türk siyasi otoritesi tarafından oluşturulduğuna dikkat çeken Talat, “Dolayısıyla, eğer acil olarak, mülkiyet sorununu çözmek isteyen Kıbrıslı Rum varsa Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuracak ve orada çare arayacak. İngiliz Yüksek Mahkemesi kararı bunu da ortaya koydu” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, tüm bunlara ek olarak kararın, aslında Rum Yönetimi açısından, Kıbrıs Rum tarafının aşırıya kaçan istek ve arzuları, Kıbrıslı Türkleri daha da tecrit etme, daha da sıkıştırma hedefi açısından da bir açmaz yarattığını ifade ederek, bunun başka bir deyişle “duvara toslamak” olduğunu kaydetti.
Talat, İngiliz Yüksek Mahkemesi’nin kararıyla ilgili ilk değerlendirmelerinin bunlar olduğunu, daha ayrıntılı değerlendirmeyi daha sonra, metni tam olarak okuduktan sonra yapabileceğini söyledi.

692360cookie-checkTalat: Orams Kararı Türk halkını doğruladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.