Talat ve Denktaş’tan söz düellosu

KKTC’yi Koruma Derneği’nin, Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) düzenlediği, ”1. Uluslararası KKTC’nin Statüsü Sempozyumu”nun açılışı, Cumhurbaşkanı Talat’la, 1. Cumhurbaşkanı Denktaş’ın söz düellosuna sahne oldu. İki cumhurbaşkanı, kürsüde yaptıkları konuşmalara, daha sonra oturdukları yerden kalkarak cevap verdi.

Konuşmasında eşit egemenlik üzerinde duran Denktaş, ”Mesele Rumlar açısından halledilmiştir. Bizim açımızdan buna verilecek tek cevap, 26 yıl önce verilmişti; KKTC ilan edilmiştir” dedi.

Denktaş, İngiltere’nin, Kıbrıs’ta çözüm olması halinde adadaki üslerinden toprak verme önerisi ile üslerin varlığını korumaya, Türk garantisini sulandırmaya ve müdahale hakkını kaldırmaya çalıştığını belirtti.

Denktaş, 24 Nisan 2004’te yapılan Annan planı referandumunda Rumların ”hayır” demesi ile KKTC’nin tanıtımı için ellerine ”altın bir fırsat” geçtiğini ifade ederek, bunun kullanılmadığını kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da 2004 referandumunun, iki halkın self determinasyon hakkını ortaya koyması bakımından önemli olduğunun altını çizerek, referandumun sonucuyla BM Güvenlik Konseyi’nin, KKTC’nin ilanından sonra aldığı 541 ve 550 sayılı kararların zemininin ortadan kalktığını söyledi.

Uluslararası ilişkilerin çözümde ve çözümsüzlükte önemli olduğunu, Türkiye ile birlikte güttükleri politikanın bu olduğunu ve geleceğe bakmak gerektiğini kaydeden Talat, ”Kıbrıs Türkünün çözümde de çözümsülükte de geleceğinin sağlam olmasını sağlayacak adımlar atabilmek için doğru yol budur diye düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Garanti ve İttifak anlaşmalarının herhangi bir şekilde ortadan kaldırılmasını kabul etmelerinin söz konusu olmadığını da vurguladı.

Talat, Kıbrıs Rum tarafının AB üyeliğinde, Türk tarafının da ciddi hataları olduğunu, üyeliği engelleme fırsatı varken bunun yapılmadığını dile getirdi.

HAYIR DEDİĞİM İÇİN ÖVÜNÜYORUM

Cumhurbaşkanı Talat’ın konuşmasının ardından, oturduğu yerden söz alan Rauf Denktaş, Rum tarafının AB üyeliğinde Türk tarafının da hatası olduğu eleştirisine, ”Hata yapmadık. Eğer hata, ‘Annan planını kabul edemem’ demek iseydi ve dedim, övünüyorum, kabul etmediğim için” sözleriyle yanıt verdi.

Talat’ın önünde zorluklar olduğuna işaret eden Denktaş, ”Talat’la Hristofyas eğer tek bir belge çıkarabilirlerse ortaya, bileceğiz ki Sayın Talat teslim olmuştur. Samimiyetle, kendisini seven bir kişi olarak söylüyorum. Zordur işi” dedi. Talat, Denktaş’ın bu sözlerini gülümseyerek dinledi.

TALAT’TAN YANIT: YEMİNİME SADIĞIM

Cumhurbaşkanı Talat da Denktaş’ın konuşmasının ardından söz alarak, KKTC ilan ediliği zaman, kuruluş bildirgesinin, bugün yapılan müzakereleri dışlamadığını belirterek, ”Ben yeminime sadığım, yeminimin dışında bir şey yapmıyorum” dedi. Denktaş, Talat’ın bu sözlerine alkışla karşılık verdi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın demeçlerine değinerek, müzakere masasında demeçlerle yürümediklerini kaydeden Talat, teslim olma gibi bir niyetlerinin olmadığını vurguladı.

Konuşması sık sık Denktaş’ın araya girmeleri ile kesilen Talat, ”Biz sonuçta, Kıbrıslı Türklerin haklarının güvenceye alınacağı bir anlaşma söz konusuysa bunda anlaşacağız” deyince, Denktaş, ”KKTC hakkımız değil mi” diye sordu ve Talat da ”Elbette ki hakkımız… Varacağımız anlaşma BM parametreleri çerçevesinde bir anlaşma olacak, bunu biliyorsunuz” karşılığını verdi.

Talat, ”iki ayrı egemenliğin olacağı bir anlaşmanın, iki ayrı devletin olacağı bir anlaşma demek olduğunu” ifade ederek, böyle bir anlaşmanın bunca yıl uğraşıldığı halde olmadığını söyledi.

Denktaş’ın ”anlaşmışsa teslim olmuştur” sözüne de yanıt veren Talat, ”Bunu asla kabul etmem. Ben teslim olmam, böyle bir şey söz konusu değil. Ama anlaştığım zaman zaten bunu halkımızın oyuna sunacağız” diye konuştu.

Denktaş’ın, ”Yine mi devlet tanınsın demeyeceğiz” sözüne Talat, bunun kendisi açısından orada konuşulmasının doğru olmadığına işaret ederek, ”Bunu herkes tartışsın” ifadesini kullandı.

Talat ve Denktaş, panelin sonunda GAÜ’den, gülerek, birlikte ayrıldı. Talat ve Denktaş, panelden önce de kıyafet sergisinin açılışını yaptı.

LİDERLER YARIN 51. KEZ GÖRÜŞECEK

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, Kıbrıs müzakereleri kapsamında yarın 51. kez bir araya gelecek.

Görüşmede liderler, temsilcilerinin ve uzmanların mülkiyet konusundaki çalışmalarını değerlendirecek.

1223870cookie-checkTalat ve Denktaş’tan söz düellosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.