Talat ve MAP

Cumhurbaşkanı Talat’ın adaylığını hala niçin açıklamadığını merak edenlerden birisi değilim. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar olsa da gerçek nedenin taktiksel olduğu kanısındayım. Aday olup olmamak, adaylığını açıklamakla doğrudan ilgili görülse de, Cumhurbaşkanı Talat’ın adaylığını açıklamayı geciktirmesinin altında yatanın taktiksel bir neden olduğu kuşkusuzdur.

Siyasi taktik açısından adaylığını geç açıklamak, Talat ve ekibinin Cumhurbaşkanlığı makamını kullanmaya devam etmeleri anlamına gelir. “Cumhurbaşkanı adayı” Mehmet Ali Talat ile “Cumhurbaşkanı Talat” arasında bir fark elbette olacaktır. Cumhurbaşkanı Talat, ikincisinin nimetlerinden yararlanmayı taktiksel olarak tercih etmektedir.

Cumhurbaşkanı Talat’ın aday olmaktan vazgeçmek gibi bir noktaya gelip gelmeyeceği konusunda ilk şüpheleri aylar öncesinden dile getirenlerden birisiyim. Ancak, bu noktadan sonra Cumhurbaşkanı Talat’ın adaylıktan vazgeçebileceğine olasılık vermiyorum.

Cumhurbaşkanı’nın destek istemek amacıyla siyasi partileri ziyaret etmesini şık bir hareket olarak değerlendiriyorum. Daha önceki yazılarımda Başbakan Eroğlu’na da en azından “Bağımsız ve Güçlü KKTC” yanında saf tutan siyasi partileri ziyaret etmesi önerisini dile getirmiştim. Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Eroğlu, ısrarla DP ve ÖRP ile MAP ile diyalog kurmaktan kaçınıyor. Bunu gerçekten anlayabilmiş değilim.

Cumhurbaşkanı Talat’ın destek turlarında MAP’ın tavrı konusunda değişik yorumlar yapılabilir. Ancak, ben, hem Cumhurbaşkanı Talat’ın MAP’ı ziyaret etmesini olumlu buluyorum, hem de MAP’ın tavrını açık biçimde dile getirmesini doğru görüyorum.

Cumhurbaşkanı’nın görev süresi boyunca özellikle Meclis dışındaki siyasi partileri görmezden gelmesi büyük eksiklikti. Bireylerle ve çeşitli gruplarla defalarca görüştüğü halde, siyasi partileri dışlaması, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsızlığı açısından savunulabilecek bir tavır değildi. Cumhurbaşkanı Talat, bu eksikliği kendisi de dile getirmiş. Ancak, seçim öncesinde yapılan bu özeleştiri ve ziyaretin siyasi bir amaç taşıdığı da açıktır. Ne olursa olsun, bu tür ziyaretlerin siyasetteki yumuşamaya katkı sağlayıcı olduğu için desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Daha önce de belirttiğim gibi, Cumhurbaşkanı Talat’ın DP ve ÖRP ziyaretleri ile yapacağı TDP ziyaretini de desteklenmesi gereken bir davranış olarak görüyorum. Ancak, bütün bu düşüncelerim, Cumhurbaşkanı Talat’ı ve özellikle yakın çalışma ekibini başarısız bulduğum gerçeğini asla değiştirmemektedir.

MAP’ın tavrını (Cumhurbaşkanı Talat’ı aday olmamaya davet etmesinı) , siyasi açıdan bir saygısızlık olarak görmüyorum. Siyasi olarak MAP gibi partilerle hiçbir dönemde yakınlaşmam olmadığı halde, açık biçimde tavırlarını dile getirmelerini, parmaklarının ardına saklanmamalarını ve siyaset oyunu oynamamalarını takdir ettim ve destekliyorum. Bütün siyasi partilere, aynı açık ve net tavrı göstermelerini öneriyorum.

Bu noktada, Başbakan Eroğlu’na çağrımı bir kez daha yinelemek istiyorum. Başbakan Eroğlu’nu Cumhurbaşkanı olarak görmek istediğimi defalarca yazdım. Buradan Başbakan Eroğlu’na samimi bir çağrı yapmak istiyorum : “Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde DP, ÖRP ve MAP gibi tabanları şahsınızı destekleyecek olan partilerle diyalog halinde olunuz.”

____________________

* Siyaset Bilimci Doç. Dr.

671200cookie-checkTalat ve MAP

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.