Talat’ın dört atlısı

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı fazla küçümsediğimiz söyleniyor. Şurası açıktır ki, seçim yaklaştıkça Talat’ın elindeki kozları görmek zorlaşıyor. Şimdi bir senaryo hazırlayalım ve Cumhurbaşkanı Talat’ı seçimlerde başarıya götürmeye çalışacak bazı isimler (atlılar) hakkında konuşalım. Eğer senaryomuz tutmazsa, bu isimlerden şimdididen özür dileyeceğim gibi, daha sonra da bir özür yazısı kaleme alacağıma söz veriyorum.

Cumhurbaşkanı Talat’ı seçimlerde doğrudan ve dolaylı olarak destekleyecek “DÖRT ATLI” bulunuyor. Bu dört isme, Mahşerin Dört Atlısı demek istemiyorum. Eğer öyle söylersem, ülkeyi Mahşer yerine çevirmekle görevli oldukları izlenimi doğar.

Senaryoya başlayalım : Kimdir Talat’ın askerleri? Neden Talat’a askerlik yapacaklar ya da destek verecekler?

Herşeyden önce, bu askerler, bildiğiniz askerlerden değildir. Bunların misyonu, Cumhurbaşkanı Talat’ın yeniden Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulmasıdır. Cumhurbaşkanı Talat’ı seçimlerde destekleyecekleri için politikadaki “nefer” anlamında kendilerine “asker” diyorum.

Bu dört askerin ortak bir amacı var : Başbakan Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmesi. Peki, neden Eroğlu’nun kaybetmesini istiyorlar ?

Her şeyden önce, bu dört atlı, Başbakan Eroğlu’nun parti içi ve dışından siyasi muhalifleridir. Başbakan Eroğlu’nun başarısızlığının, onların başarısı olacağına inanmaktadırlar. Ülkenin çıkarları, KKTC’nin geleceği, ülke insanının beklentileri onları ilgilendirmemektedir. Eroğlu seçilmesin, ne olursa olsun anlayışı içindedirler.

Cumhurbaşkanı Talat’ın dört atlısından ilki, siyasi hayatının neredeyse tamamını Eroğlu muhalifliği ile geçirmiş bir siyasetçidir. Uzun zaman önce Eroğlu ile anlaşmazlıklar nedeniyle bir parti kurulmuş ve bu ilk atlı zamanı gelince o partinin başına geçirilmiştir. Her seçimde partisinin oylarını biraz daha azaltarak sonunda % 10 civarına kadar geriletmiştir. Babasının saygın bir kişilik olması nedeniyle siyasette barındığı iddia edilmektedir.

Cumhurbaşkanı Talat’ın dört atlısından ikincisi, Başbakan Eroğlu’nun siyasete soktuğu, milletvekili yaptığı, elinden tutup partisinin Genel Sekreteri noktasına taşıdığı bir akademisyendir. Ne olduysa olmuş, CTP ile koalisyon yapmak için partisinden ayrılmış, ayrı bir parti Burup bakanlık koltuğunu kapmış, sonrasında yapılan ilk seçimde % 6 oy alarak 2 milletvekilliğe ile kıl payı Meclis’teki yerini almıştır. “Egemen” olan Kuzey rüzgarları esince anlamıştır ki, Talat’a destek vermesi gerekir.

Cumhurbaşkanı Talat’ın dört atlısından üçüncüsü, ikinci atlıya benzer biçimde Başbakan Eroğlu tarafından elinden tutulup önce müdür, sonra müsteşar, sonra milletvekili ve Bakan yapılmış parlak bir isimdir. Öyle ki, partinin başına Genel Başkan bile yapılmış, ancak ilk kurultayda Eroğlu’na karşı seçimi kaybettiği için hala kırgınlık ve kızgınlık içine girmiştir. İkinci atlı gibi, Kuzey’den esen ılık bir rüzgarın etkisiyle Talat’ın yanında saf tutması gerektiğini anlamış, ancak küçük burjuva radikalizmi gereği bu tercihini hala netleştirememiştir.

Cumhurbaşkanı Talat’ın dört atlısından sonuncusu, marjinal bir siyasi oluşumun lideri olup genellikle Türkiye karşıtlığı ile kendisini ifade eden, Türkiye ve Türk askeri ile ilgili her şeye karşı çıkan, Rum liderler tarafından özel ilgi gören bir siyasi oluşumun başındadır. Rum kesimindeki İngiliz okulunda yönetici olduğu iddia edilmektedir.

Senaryoya göre, Cumhurbaşkanı Talat, seçimlere dört atlısı ile birlikte hazırlanmaktadır. İlk turda iki atlısı oyları bölecek, iki atlısı da kendisini destekleyecektir. İkinci tura kalınırsa ise dört atlı birlikte Talat’ın yanında saf tutacaktır.

Senaryolar, hayallerdir. Bu senaryo doğru olsa bile başarılı olma şansı hayalden bile daha uzaktır. Rahat olalım.

____________________

* Doç. Dr. Siyaset Bilimci

671320cookie-checkTalat’ın dört atlısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.