Talat’ın Türkiye düşmanlığı yapanlara bakışı

KKTC Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Türkiye Düşmanlığı Yapanlara Bakışı

KKTC’de geçmiş Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) koalisyon hükümetleri döneminde ülkenin her yeri yangın yerine dönmüşken süt dökmüş kedi gibi köşe bucak saklanan, CTP ve ortaklarına yönelik tek bir kitlesel eylem yapmayan bazı sendikalar, Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin seçimleri kazanıp CTP hükümetlerinin tahribatını tamir etmeye başlaması için önlemler almaya başlamasıyla her birlikte harekete geçtiler. Düğmeye basılmış gibi bir anda sokaklara dökülen, ortak eylemler ve grevler ile yeniden ayağa kalkan bu sendikalara, CTP destekli ve AB finanslı dernekler de katılıverdi. Ne tesadüf, değil mi?

KKTC’de bütün bu kaos yaratma çabaları sürecinde bazılarının Türkiye düşmanlığı yapma noktasına gelmeleri ise gözlerden kaçmadı. Gösterilerde ve planlı eylemlerde marjinal bir grup olsalar da Anavatan Türkiye’ye karşı çirkin pankartlar taşıyanlar, çirkin sloganlar atanlar oldu. Bunlara yönelik Kıbrıslı Türk siyasetçilerin tepkilerinin yeterli olmadığını da üzülerek görmek gerekir.

Rum-Yunan ikilisinin temel amacı, Kıbrıs Türklerinin Anavatanları ile ilişkilerini bozmak, Kıbrıs Türklerini yalnızlaştırmak, Kıbrıs’ta Türk ordusundan kurtularak adayı Helenleştirmektir. Bu amaç, Megalo İdea olarak yıllardır Rum-Yunan ikilisinin kırmızı çizgisi olarak yaşatılıyor. Maalesef ki, bunun bilinciyle hareket etmesi beklenen bazı siyasetçilerimiz, kör bir bakış açısıyla ve üç beş marjinal gruba sempatik görünmek amacıyla Türkiye düşmanlığına mazleme vermekten kaçınmıyorlar.

Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın “Türkiye’ye 1.5 milyar dolar aktarıyoruz” biçimindeki söylemi karşısında KKTC’deki kargaların kahkaha içinde kaldığını sanıyorum. Dünyanın ve özellikle AB ülkelerinin ambargo ve izolasyonlar ile açlığa ve yok olmaya mahkum etmeye çalıştığı Kıbrıs Türklerine her koşulda ve karşılıksız biçimde yardım eli uzatan Anavatan Türkiye’ye yönelik bu yaklaşımı anlamak hiç de kolay değildir. Sanki, Avrupa ülkeleri KKTC üzerindeki ambargoları kaldırıp ticaret yapmak istediler de Türkiye ve KKTC Hükümetleri bunu kabul etmediler. Sanki, Avrupa ülkeleriyle ticaret yapsaydık, ithalat yaptığımız mal ve hizmetler için ödediğimiz paraları geri iade edeceklerdi. Sanki, Türkiye’den alınan mal ve hizmetler, başkalarına ücetsiz veriliyor da KKTC’ye gelirken paralı oluyor! Serdar Beyefendinin Türkiye düşmanı söylemlere alet olmakla, partisindeki Genel Başkanlığı da sorgulanmaya başlarsa hiç şaşırmayacağım.

KKTC’de Anavatan düşmanlığı yapan üç beş marjinal grubun ve birkaç sendikacının söylemlerine gülüp geçmek gerekir. Ancak, devleti yönetme sorumluluğu almış kişilerin bu densizlere sahip çıkmalarını anlamak hiç kolay değildir.
KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bazı sendikaların eylemlerinde Türkiye düşmanlığı yapanların olduğunu, bunun sorumlusunun ise Hükümet olduğunu açıkladı. Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Talat, “Türkiye’ye karşı Kıbrıslı Türkler arasında, belli çevrelerde bile olsa bir rahatsızlık var ve Türkiye-Kıbrıs Türk gerginliği gibi hiç birimizin hoşuna gitmeyen tatsız gelişmelere yol açıyor. Bunun sorumluluğu da hükümete aittir” açıklamasını yapmış. Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın açıklaması, başını kuma gömüp saklanmaktan öte, Türkiye düşmanlığı yapanları görmezden gelmek, onları eleştirmekten kaçınmak anlamına geliyor.

KKTC’de birileri çıkıp (1 Mayıs’ta olduğu gibi) Türkiye aleyhine pankart açıp yürüyüş yapacak, o pankartın yanında siz de yürüyeceksiniz; Türkiye’ye karşı düşmanlık yaratacak sözler edilecek, siz de kalkıp bunları eleştirmek yerine, hükümeti eleştireceksiniz. Türkiye düşmanlığı yapanları doğrudan eleştirmek yerine, suçu hükümete atıp kurnazlık yapacaksınız. Bu tavır, KKTC’de Devlet Başkanlığı yapmış bir insana yakışmamaktadır.

KKTC Eski Cumhıurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tan, Türkiye düşmanlığı yapan marjnal kesimleri açık açık eleştirmesini, parmağının arkasına saklanmaya çalışmamasını, gölge oyunu oynamamasını bekliyoruz. Sayın Talat, hükümeti eleştirecekse, alakasız konularda değil, doğrudan ilgili konularda eleştirmelidir.
Acaba, Mehmet Ali Talat, Türkiye düşmanlığı yapanlar konusunda ne düşünüyor? Sayın Talat’a çok açık bir soru soruyorum, açık bir yanıt bekliyorum.

_______________________

* Doç. Dr. Birol Ertan Siyaset Bilimci

671920cookie-checkTalat’ın Türkiye düşmanlığı yapanlara bakışı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.