Talat’tan Rum Kesimi’ne tepki

Cumhurbaşkanı Talat, Güney Kıbrıs’ta bugün yapılan AB Anayasası oylamasıyla ilgili olarak, 27 Haziran’da Güney Kıbrıs dışındaki tüm AB üye ülkeleri devlet ve hükümet başkanlarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, AB Konseyi Genel Sekreteri Javier Solana ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a birer mektup göndererek, konuyla ilgili düşüncelerini ve Kıbrıs’taki gerçekleri bir kez daha anlattı.


Mektubunda, ”1959-1960 Londra ve Zürih Antlaşmalarının, bu tür kararlar için açık şekilde Kıbrıslı Türklerin onayını gerektirdiğine” işaret eden Talat, ”Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin AB Anayasası’nı ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ adına oylamasının yasal veya ahlaki hiçbir gerekçesi olamayacağını” vurguladı. 


Talat, ”Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti” gibi davranan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, AB Anayasası’nı onayının, kendi ayrı onayları olmaksızın Kıbrıslı Türkler için bağlayıcı olmadığını belirterek, ”Bu bağlamda, Kıbrıslı Türklerin birleşme ve AB üyeliğine olan bağlılıklarını tekrar vurgulamak istiyorum” ifadesini kullandı.


”BRÜKSEL’DE MARAŞ ÖNERİLMEDİ” 
 
LEFKOŞA – Güney Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, Brüksel’de Kıbrıs Türk ve Rum heyetleri arasında tüzüklerle ilgili yapılan görüşmelerde, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması karşılığında Maraş’ın Rumlara verilmesinin önerilmediğini iddia etti. 


Yakovu, AB Anayasası’nın Rum Meclisi’nde onaylanmasının ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


Yorgo Yakovu, ”KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Brüksel’deki toplantılarda, ambargoların kaldırılması karşılığında Maraş’ı Rumlara vermeyi önerdiklerini, ancak Rumların reddettiğini” açıkladığı anımsatılarak, ”Maraş’ı neden reddettiniz?” sorusuna karşılık, ”böyle bir önerinin olmadığını” savunarak, ”Bunu çok sert biçimde yalanlıyorum. Çok büyük yalandır” dedi. 


”Böyle bir önerinin olmadığını ve Türk tarafının o görüşmelerde olumsuz davrandığını” savunan Yakovu, Türk tarafının, mali ve doğrudan ticaret tüzüklerinin geçmesini önerdiğini kaydetti. 


Gazetecilerin, ”Kim doğruyu söylemiyor?” sorusuna karşılık ise Yakovu, ”Sayın Talat’a sorunuz. Ya da Lüksemburg AB Dönem Başkanlığına sorunuz” dedi.


 

680800cookie-checkTalat’tan Rum Kesimi’ne tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.