Talih kuşu kondu ama bulunamıyor

Taştan’ın avukatı Michaela Byers, Ali Taştan’ı haksız yere gözetimevinde tutmak ve sınır dışı etme suçlamasıyla Federal Hükümet aleyhine 500 bin dolarlık tazminat davası açacağını söyledi. 

Byers, müvekkilinin vizesinin bitiş tarihi 16 Ocak’a kadar bulunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

POLİSLERDEN KAÇTI

Ankara’da sokaklarda yaşadığı saptanan Taştan’ı Avusturyalı yetkililer Ankara polisine başvurarak aramaya başladı. Polis araştırmasına yardımcı olan Taştan’ın uzak akrabası Veli Doğan, “Ali Taştan’ı gördük ama psikolojik rahatsızlığı olduğu için üniformalı polisleri görünce korkup kaçtı… Elimizden kaçırdık. Şimdi aramayı sokaklarda sürdürüyoruz” dedi.

Öte yandan Avustralya’da yaşayan Ali’nin babası Ziya Taştan da oğlunu bulmak için Ankara’ya uçtuğu öğrenildi.
 
TALİHSİZ YAŞAM VE HAKSIZ SINIR DIŞI

Avustralya Federal Mahkemesi, Göç İşleri Bakanlığı’nın 2003 yılında Avustralya’dan “karakteri uygun olmadığı için” sınır dışı edilerek  Türkiye’ye gönderilen ve Ankara’da sokaklarda yaşayan Ali Taştan’ın sınır dışı edilmesi kararını bozdu. Taştan, Ankara’da bulunarak 16 Ocak’a kadar  Avustralya’ya getirilmesine karar verildi. Karar, Ali Taştan’ın yüzbinlerce dolar tazminat alması amacıyla hükümet aleyhinde açılacak davanın da önünü açmış oldu.  

Şu anda 43 yaşında ve paranoyak şizofren olduğu bildirilen Taştan, 12 yaşındayken 1974 yılında ailesi ile birlikte Sydney’e göçmüştü. Uyuşturucuya alışan Taştan, eroin ihtiyacını gidermek için birçok suç işledi ve 7 yılını Avustralya cezaevlerinde geçirdi.

Nisan 1999’da, bir tür itiraz mahkemesi olan Administrative Appeals Tribunal, Taştan’ın bir daha suç işleme ve topluma yönelik tehdit oluşturma riskinin az olduğuna ve bu nedenle sınır dışı edilmesi kararının haklı olmayacağına karar vermesine karşın,  2003 yılı Ocak ayında dönemin Göç İşleri Bakanı Philip Ruddock’un onayıyla Taştan Ankara’ya sınır dışı edildi. Ankara’da kimsesi olmayan Ali Taştan’ın o tarihten bu yana sokaklarda yaşadığı kaydediliyor. 

FOTOĞRAF(Reuters’den): Ali Taştan

1121880cookie-checkTalih kuşu kondu ama bulunamıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.