İtalya da sağ rüzgara teslim oldu

Avrupa genelinde sağ partilerin başarısıyla noktalanan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde İtalya’da da oylar sağ partilere gitti. Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu Özgürlükler Evi (Pdl) yüzde 35.2 oyla birinci parti olmasına karşın, hedeflenen yüzde 40’lık oranı aşamadığı için hayal kırıklığı yarattı. Muhalefetteki Demokrat Parti (PD)ise önceki seçimlere oranla oy kaybına uğrayarak yüzde 26.1 oy alabildi.

2009 seçimlerinde Umberto Bossı’nin lideri olduğu Kuzey Birliği (Lega) oylarını yüzde 10.3’e, Antonio di Pietro’nun başkanlık ettiği Değerler İtalyası (İtala dei valörı) ise yüzde 8’e tırmandırarak seçimlerden başarıyla çıktılar. Pier Ferdinando Casini’nin merkez sağı temsil eden Merkez Birliği (Unione di Centro) partisi de yüzde 6.5 oy almayı başardı.

SOL BARAJA TAKILDI

Seçimlere birlikte giren Komünist Yeniden Yapılanma Partisi (Rifondazione Comünista) ve İtalyan Komünistleri’nın (Comünisti İtaliani) oyları yüzde 3.4’de kalırken, Fausto Bertinotti’nin çizgisini izleyen ve liberal bir solu savunan Sol ve Özgürlük (Sinistra e Libertà) ise yüzde 3.1 oy aldı. Sol partiler yüzde 4’lük barajı aşamadıkları için Avrupa parlamentosuna girmeyi başaramadı.

Berlusconi’nin Özgürlükler Evi partisine güney İtalya ve Sicilya ile Sardunya adasındaki seçmenlerin oy vermediği belirtildi. İtalya’da Avrupa parlamentosu ve yerel yöneticileri seçmek için 6-7 haziran 2009 günlerinde yapılan oylamaya yüzde 67 dolayında seçmen katıldı.

1206080cookie-checkİtalya da sağ rüzgara teslim oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.