İtalya Senatosu ‘acı reçete’yi kabul etti

Euro bölgesi içinde en büyük borca sahip ülkelerden biri olan İtalya, bu programla uluslararası kaynaklardan borç isteme durumuna düşmeyeceğini umuyor.

Başbakan Silvio Berlusconi, Avrupa’da ekonomik zorluk yaşayan ülkeler arasında, İtalya’nın ön cephede yer aldığını söylemişti.

Kemer sıkma önlemlerine karşı oy kullanan muhalefet partileri, bununla birlikte, piyasalardaki belirsizliğin uzamaması için programın geciktirilmemesini kabul etti.

BBC’nin Avrupa uzmanı Gavin Hewitt, “İtalya hükümeti ve muhalefeti, dev boyutlardaki borçlar yüzünden piyasanın yakın takibi altında olduklarının farkında.” diyor.

İtalya, bugün satışa çıkarılan 15 yıllık devlet tahvillerinden 2,97 milyar euro elde etti, ama bu tahvillere yüzde 5,9 faiz vermeyi de taahhüt etmek zorunda kaldı.

Uluslararası kaygılar
Yunanistan’ın borç krizinin İtalya’ya da sıçradığı kaygısı giderek daha yüksek sesle dile getirilirken, Avrupa Birliği liderlerinin konuyu yarın olağanüstü bir toplantıda ele alacağı haberleri yayıldı.

Ancak toplantının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz doğrulanmadı.

Uluslararası Para Fonu IMF de, İtalya’ya kemer sıkma önlemlerini kararlı şekilde uygulaması uyarısında bulunmuştu. IMF, İtalya’nın kamu borçlarını azaltmak, finans sektöründeki istikrarı korumak ve büyümeyi desteklemek için yapısal reformlar uygulamak için çaba göstermesini istemişti.

IMF, ayrıca İtalyan vergi reformu planının ayrıntıdan yoksun olmasını da eleştirmişti.

İtalya’nın borç krizinin pençesine düşme olasılığı son bir kaç gündür mali piyasalarda keskin düşüşlere neden oldu.

İtalya, euro bölgesinde Yunanistan’ın ardından kamu borç yükü en yüksek ikinci ülke.

İtalya’nın kamu borç yükü, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120’sine ulaşmış durumda.

1299610cookie-checkİtalya Senatosu ‘acı reçete’yi kabul etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.