İtalya’da medya çalışanları greve gitti

İtalyan Gazeteciler Birliği, hükümetin medyayı susturmaya çalıştığını öne sürerek, bugünü “sessizlik günü” ilan etti.

Gazetelerin büyük bölümü çıkmadı, ajanslar yayınlarına ara verdi, televizyonlarda haber bültenleri yayımlanmadı ve internet haber portalları güncellenmedi. Greve Başbakan Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu yayın kuruluşları katılmadı.

Yasa tasarısı telefon dinleme kayıtlarını yayımlayanlar için 467 bin euro’ya kadar para cezası öngörüyor. İtalya’da her yıl 120 bin kadar kişinin telefonlarının dinlendiği tahmin ediliyor.

Hükümet, bu uygulamayı “özel yaşama müdahale” ve “demokrasiye tehdit” olarak gördüğü için sınırlamak istediğini söylüyor. Gazeteciler ise telefon dinleme sayesinde, pekçok siyasetçinin yolsuzluğunun ortaya çıkarıldığını vurguluyor.

Yasa tasarısı, telefon dinlemeyi 75 günle sınırlıyor. Bu süre, gerekli görülmesi halinde üç yargıcın onayıyla üçer günlük süreler halinde uzatılabilecek.

“Sekte”

İtalyan Senatosu, geçen ay bu yasa tasarısına onay vermişti. Tasarının yasalaşabilmesi için parlamentonun alt kanadı ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun da onayı gerekiyor.

Parlamento’nun yasa tasarısını 29 Temmuz’da görüşmeye başlaması bekleniyor. Sınırlamalar, mafya ve terör soruşturmalarını kapsamıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, geçen ay yasa tasarısının İtalya’da araştırmacı gazeteciliğe sekte vurabileceği uyarısında bulunmuştu.

Geçen hafta da Roma’da, yasa tasarısı binlerce kişinin katıldığı bir eylemle protesto edilmişti. (BBC)

1194510cookie-checkİtalya’da medya çalışanları greve gitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.