İtalya’da Yaşar Kemal rüzgarı

Fabbio Vacchi’nin operaya uyarladığı “Teneke”nin dün gece Milano’daki La Scala tiyatrosundaki dünya prömiyerinde Yaşar Kemal de hazır bulundu. 

Yaşar Kemal, 1955’de yazdığı romanından uyarlanan operayı, eşi Ayşe Semiha Baban Kemal ve ünlü soprano Leyla Gencer ile birlikte kraliyet locasından izledi. 

Yaşar Kemal, perdenin kapanışı sırasında sahnede oyuncularla birlikte selamladığı izleyicilerden de büyük alkış topladı. 

“Teneke”nin dünya prömiyeri sırasında, 1778’den beri faaliyette olan tarihi La Scala tiyatrosunda tek bir koltuğun dahi boş kalmaması dikkat çekti. Bilet fiyatlarının 12 ila 170 avro arasında değiştiği prömiyerden elde edilen gelir, yaklaşık 25 yıldan beri ölümcül hastalara karşılıksız sağlık yardımı yapan Vidas Derneğine armağan edildi. 

“Teneke”yi operaya uyarlayan ünlü İtalyan besteci Vacchi, “Teneke”nin toplumsal bir mesaj içerdiğine işaret ederek, “Müzikteki güzellik, salt kendini amaçlayan ve statik bir şey değildir. Müzik, pekala siyasal ve toplumsal amaçlar için de kullanılabilir” dedi.

“Teneke”nin orkestra şefliğini yapan Roberto Abbado ise Yaşar Kemal’in romanından uyarlanan operayla ilgili olarak, “Teneke’de mesajı taşıyan da, zamanı belirleyen de, umudu aşılayan da müziğin ta kendisidir. Genç (kaymakam) Fikret’i karşılarken ve yolcu ederken duyulan tambur ve teneke sesleri de bunun göstergesi. Beethoven’in dokuzuncu senfonisi de yeniden tebessüm oluşturarak umut ışığının yeniden yanmasını sağlıyor” dedi.

Eleştirmenler ise librettosu İtalya’nın önemli şairlerinden Franco Marcoaldi tarafından kaleme alınan “Teneke” konusunda, müelliften besteciye, yönetmenden ve dekora kadar eserin altına imza koyan herkesin kendi alanında şöhret kişilerden oluştuğuna dikkat çekerek, ortaya çıkan eserin “devlerin buluşması” olarak yorumlanabileceğine dikkat çektiler.

 

1158560cookie-checkİtalya’da Yaşar Kemal rüzgarı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.