İTALYA’DAN… Cocuklar ve çingeneler

İtalya’da her  yıl 200 dolayında çocuk kayboluyor. Emniyete yansıyan kayıp çocuk ihbarları ise 3.000 dolayında. Şu anda İtalya’da 605 kayıp çocuk vakası var, bunların 185’i İtalyan, geri kalan 420’si ise yabancı uyruklu cocuklar. Bu verileri, Criminalpol’un  her yıl yayımladığı “kayıp çocuklar raporu”ndan aktarıyorum sizlere.

Criminalpol’un çocuklar bölümü sorumlusu Raffaella Calabrese, İtalya’da kayıplara karışan cocukların çoğunun  yurtlardan kacan göçmen cocuklar ile anne babaları ile sorunları olan ve bu nedenle kısa süreli evi terk eden İtalyan çocuları oldugunu aktarmakta. Ancak bu kayıp cocukların yüzde 80’i genelde bulunuyor ya da kendileri geri dönüyor. Ama şu da bir gercek ki, yıllardır aranmalarına karşın bir daha kendilerinden haber alınamayan yüzlerce çocuk var İtalya’da.

10 yaşın altında 93’ü İtalyan ve 105’i yabancı uyruklu çocuktan yıllardır hiçbir haber alınamıyor. Bu çocukların nasıl kayboldugu, kimin tarafından kaçırıldığı bir muamma. Özellikle 10 yaşın altındaki çocuklar sözkonusu olunca uzmanlar meselenin ardında  organ ticareti şebekeleri, ya da pedofili hastalarının olduğunu düşünüyor.

Konunun ürküten yönü ise, kaybolan çocuk vakalarının İtalya’da her  yıl katlanarak artması. Yine Criminalpol’un 2003 yılı verilerine baktığımda 0-10 yaş grubunda 35’i İtalyan, 136’si yabancı uyruklu, 2002 yılında ise 30’u İtalyan ve 126’sı yabancı uyruklu cocugun kayıp olduğunu okuyorum.

En son Lecco sehrinde iki çingene vatandaşı iki-üc aylık bir bebeği uyumakta olduğu arabasından almaya calışırken yakalandı ve  bir annenin bebeğini güç kullanarak alıkoymak sucundan 8 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Bu vakanın ardından İtalya’da “çocukları kacıran çingeneler” tartışması patlak verdi. Evet Lecco’daki olayın sorumluları gerçekten de iki çingeneydi. Ancak Criminalpol’un 10 yıllık kaybolan ve daha sonra bulunan cocukların hiçbirinin çingene vatandaslar tarafından kaçırılmadığı gerçegini ortaya koydu.

“Ellerinizi çocuklarımızın üzerinden çekin yoksa geleceginizi kelepcelerimizde okuyacaksınız!”

Tekil bir örnek olan Lecco vakasından hareket eden Kuzeyin Birligi (Lega) partisi, geçtigimiz hafta “ırkçı” bir yaklaşımla “ellerinizi çocuklarımızın üzerinden çekin” başlıklı bir sloganla İtalya’da yaşayan çingene nüfusu hedef aldığını açıkca ilan etmekten cekinmedi. Cekinmekle kalmadı ” yoksa geleceginizi kelepcelerimizde okuyacaksınız” diye tehditkar bir mesaj da gönderdi İtalya’daki çingene vatandaslara.

Milano Çocuk Mahkemesi’nden Giovanni Ingrasci 10 yasin altındaki çocukların genelde patronları tarafindan dilencilige yönlendirildiğinin altını ciziyor.

Ingraci’ye göre bu yönde kullanılan çocukların patronlarına kazandırdıkları günlük para 100 euro. Para. Ancak Ingrasci, şu gerçegin  altını özellikle çiziyor, “Romenler ve çingeneler dilencilik işinde kendi cocuklarını kullanıyor. Bazı örnek vakaların sorumluları arasında çingene vatandasları olsa da, bu tüm kaçırma olaylarının  ardında onların olduğunu yansıtmıyor.”

Sonuçta İtalya’da gerçekten çok fazla sayıda kayıp cocuk mevcut. Ancak polisin araştırmaları, küçük çocukları organ ticareti ve nakli ile seks ticaretine sürükleyen şebekeler üzerinde yoğunlaşıyor en çok. İtalyan annelerine verilen mesaj, “panige gerek yok ama gözünüzü çocuğunuzun üzerinden ayırmayın”  Hatta bu konuda  anne babalara önerilerde bulunan www.bambiniscomparsi.it adlı bir site dahi mevcut.

İtalyan anneleri, sürekli çocuklarının başına kötü bir şey gelecek endişesiyle yaşıyor. Bu nedenle de okul  çıkışlarında daha yoğun bir kontrol talep ediyorlar. Emniyet kayıtlarına coğu kez asılsız ihbarların da girdiği oluyor elbette. Uzmanların anne babalara uyarısı ise cok acık; “Cocuklarınızla olan iletişimi kaybetmeyin, aile ve arkadaş çevresinde geliştirdikleri ilişkileri takip edin ve çocuğunuzun iç dünyasını tanımaya calışın.”

Sanırım bilinçli  hiçbir anne-baba ırkçı yaklaşımlarıyla politika yapmayı hedef kollayan Kuzeyin Birliği Partisi’nin çingene vatandasları karalayan yaklaşımını ciddiye almayacaktır. Çok değil geçtiğimiz aralık ayında Türkiye’nin AB’den tarih alma görüşmeleri öncesinde “Türkleri Avrupa’da istemediğini” açıklayan bu partiyi İtalya’da ciddiye alanlar, coğu Padania bölgesinde yaşayan bir grup Lega hayranı. Zaten Padania’nin İtalya’nın en önyargılı ve ırkçı vatandaşların çoğunlukta oldugu bir bölge olduğu da bilinen bir gercek.

Cağdaş çocuk canavarlarının çingene vatandaslar olmadığını hepimiz biliyoruz. Lega, kuzey İtalya’nın gri sehirlerine kamplarıyla renk katan çingene vatandaşlarla ugraşacağına, organ ticareti ve nakli, uluslararası evlat verme gibi işler üzerinden paralar kazanan ve bu yolda her türden kirli yöntemi kullanan gerçek canavarlarla ugraşsın diyelim.

648570cookie-checkİTALYA’DAN… Cocuklar ve çingeneler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.