İTALYA’DAN… Demokrat parti lideri Veltroni

İtalyan soluna yeni bir soluk getirmek umuduyla yola çıkan Il partito democratico (Demokrat parti) Margherita (Papatya) ve I democratici di sinistra (Solun demokratları) partilerinin tek bir çatının altında birleşmesi ile doğdu.

Geçtigimiz pazar günü İtalya’da 3 milyon 300 bin seçmen yeni doğan partinin başkan adayını seçmek için oy kullandı. Oylama sonucu Demokrat Parti genel başkanlığına Roma belediye baskanı Walter Veltroni oyların yuzde 75.63’ünü alarak seçildi.

Günlerdir İtalyan iç politikasında en onemli tartışma noktası olan Demokrat partinin doğuşu Çizme’de farklı tartışmalara neden oluyor. Bir grup secmen yeni partinin yönetimde olan Prodi hükümetinin ekonomi, egitim ve sağlık konusunda beklentileri karşılamayan ve tartışmalara neden olan politikasına alternatif öneriler ve İtalyan soluna yeni bir hareket getireceğine inanırken, bir başka kesim Demokrat partiye cok fazla umut yüklemediği yorumunda bulunuyor.
 
ÖĞRENCİLER MEYDANDA

Öte yandan geçen hafta tüm İtalya’daki büyük kentlerde ilköğretim, lise ve üniversite ögrencileri meydanlara çıkarak Prodi hükümetinin eğitim bakanı Fioroni’nin yeni eğitim yasasını protesto etti. Ögrenciler öncelikle okullara ayrılan bütçenin yetersizliği ve ders kitaplarının pahalılığını protesto etti.

Ayrıca birkaç yıldır düşen egitim kalitesi ve otoritenin sağlanamaması nedeniyle Fioroni’nin borçlu geçme sistemini kaldırarak eylülde kurtarma sınavı getirmesi, orta okuldan liseye geçiste genel sınav, okullarda cep telefonu kullanımının yasaklanması, cep telefonları ile öğrencilerin kaydettigi her türden şiddet içeren görüntülerin saptanması durumunda ilgili ögrenciye 18 bin euro ceza verilmesi, ögrencinin okuldan geçici bir süre ile men edilmesi veya bir sivil toplum kuruluşunda görevlendirilmesi gibi yeni maddelerin yasalaştırılması da tepki topladı.
 
Bakan Fioroni’nin disiplin ve otoritenin hakim olduğu eski tarz okula geri dönüleceğini vurgulaması, Prodi hukumetinin okullarda ciddi bir sorun haline gelen uyuşturucu madde kullanımına yönelik emekli polisleri banliyo semtleri ile parklara yakın okullarda görevlendirmesi de ögrenciler tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenci protestoları ekim ayı boyunca tüm İtalya’da devam edecek.

648920cookie-checkİTALYA’DAN… Demokrat parti lideri Veltroni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.