İTALYA’DAN… Gazeteciliği oynarken öğreniyorlar

İtalya’da aileler en çok akşam saatlerinde yayınlanan ana haber bültenini izliyor. Birçok aile akşam yemeğini ekran karşisında son haberleri alarak geçirmeyi tercih ederken, terör, yaralama-öldürme, adam kaçırma ya da felaket haberlerine ilişkin haber görüntüleri karşısında televizyona bakan çocuklarinin yaşını dikkate alan pek yok ya da İtalyanlar bu konuyu yeterince önemsemiyor.

RAI 3 kanalı ise, hafta içi her gün saat 15.00’de GT Ragazzi-Gençler İcin Ana Haber Bülteni adlı programı yayına sokuyor. GT Ragazzi programı filizlenmeden önce,RAI’nin programcıları İtalya’da ilk ve ortaöğrenim çağındaki çocuklar ve gençlerle haber bültenleri konusunda bir araştırma yapmıştı. Bu araştırmadan amaç, gençlerin her akşam televizyon kanallrında milyonlarca insana seslenen haber bültenlerinin içeriği konusunda ne düşündüğünü, bu programları nasıl bulduklarını anlamaktı.

Araştırma sonucusu bir gerçegin altını çizdi; yetişkin izleyiciye seslenen ana haber bültenlerini İtalya’daki ilk ve ortaöğrenim gençligi son derece yavan, ve anlaşılmaz
buluyordu. Özellikle siyaset söz konusu  olduğunda kullanılan dil, karmaşık geliyordu. Genelde ögrenciler kanalların çoğunda ekranlara getirilen korkunç görüntülerden ürküyordu. Özetle ilk ve ortaöğrenim gençligi, ana haber bültenlerini sevmiyordu.

Bu sonucu dikkate alan RAI 3 yetkilileri çocuklar ve gençler için bir ana haber bülteni hazırlamaya karar verdi. Böylece GT Ragazzi doğdu. Güney Asya’yı vuran tsunamiden Irak savaşina kadar tüm dünyayı etkileyen yüzlerce haberi yayınlamaya karar verdiler ama bir koşulla, çocuklar ve ergenlik çağındaki gençlerin hoşuna gidecek bir dil ve görüntü ile.

GT Ragazzi pazartesiden cumaya 15.00’de RAI 3 ekranlarına geliyor. Çocuklar ve gençlerle artık kalıcı bir randevu. Ama kasik anlamda televizyon-izleyici ilişkisinin de ötesine geçen bir iletişim sözkonusu.

Çünkü yine RAI 3 yönetiminin girişimiyle İtalya’nın dört bir köşesinden Roma’ya gelen ögrenciler, haftada üç gün GT Ragazzi’nin redaksiyonunda profesyonel gazetecilerden, gazeteciliğin ilkelerini ve nasıl gazeteci olunuru çocuk yaşta ögreniyorlar. Bir anlamda yasları 8-14 arasında değişen ögrenciler, RAI 3’nin mutfağında staj yapıyor, Bu çocuklara haber nasıl seçilir, önem sırası, konusal ayrım, haber yazımı ve sunumu gibi konularda gerekli temel bilgiler aktarılıyor.

Bu  yıl Roma Belediyesi de bir adım daha atarak yaratıcı bir proje gelistirdi. “Sınıfta  Haber Bülteni” başlıklı bu girişim Roma’da 11 okulda egitim gören  600 öğrenciyi gazeteciligin A,B,C’si ile tanıştırmayı  amaçlamakta. Proje söyle işliyor; GT Ragazzi’de görevli  gazeteciler ve editorler proje kapsamındaki okulları ziyaret ediyor. İlk buluşmada ögrencilere haber seçimi, sağlıklı bir haber akışının ilkeleri anlatılıyor. Ögretmenlerin de  projeye katılımı sağlanarak örnek bir kaç bülten hazırlanıyor. Bunu izleyen toplantılarda ögrenciler kendi redaksiyonlarını oluşturarak her biri kendi ilgi alanı yönünde bir konu seçiyor ve bunu GT Ragazzi için profesyonel gazetecilerin gözetiminde habere dönüştürüyor.

Minik gazeteciler bir televizyon haberinin nasil bir ses tonuyla okunması gerektigini de ögreniyorlar. Projede son aşama ise dijital bir kamera ile sınıf dışına çıkmak, Roma’da yaşanan onlarca olayı  haberleştirmek ve GT Ragazzi’nin redaksiyonuna göndermek.

Roma’daki bu uygulamanın yanı sıra, İtalya’da birçok ilk ve ortaöğretim okulu yazılı medya yani gündelik gazeteler konusunda bir tür atölye yapıyor. Bu çalısmada hedeflenen ise, her sabah okullara dağıtılan La Repubblica. Corriere della Sera, La Stampa gibi gündelik gazeteleri eleştirel bir gözle okumak, İtalya’da ve dünyada olup biten hakkında bilgi sahibi olmak ve haberlerin içeriğini sınıfta tartışmak.GT Ragazzi ve gündelik gazetelere dayalı medya kritigi dersi, çocukların dünyaya ve çevrelerine eleştirel bir gözle bakmalarına hiç süphesiz katkıda bulunuyor. Bu ögrencilerin çoğu   gelecekte gazetecilik meslegini seçmeyecek. Ancak 8/9 yasinda ,ezbercilikten uzak, dünyada olup biten olaylar hakkında kişisel yorumda bulunacak  düzeyde bir yetenek geliştirdikleri kesin. Kısacası Italya’da yaratıcı düşünmenin temelleri, gazetecilik oynayarak çocuk yaşta atılıyor.

648590cookie-checkİTALYA’DAN… Gazeteciliği oynarken öğreniyorlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.