İTALYA’DAN… Göçmen akını

İtalya 159 bin göçmen bekliyor… İtalya gündeminin en sıcak ve sürekli konularından biri “göçmenler”.

Medyadan sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilerin programlarından üniversitelerin araştırmalarına kadar geniş bir çerçevede, daha iyi bir gelecek için İtalya’yı tercih eden göçmenlerin durumu sürekli büyüteç altında tutuluyor.

İtalya’nın göçmen akışıyla 1990’lardan itibaren tanıştığını dikkate alırsak, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi bu konuda belirli bir geçmişe ve deneyime sahip ülkelere oranla bu konuya biraz hazırlıksız yakalandığını söylemek mümkün. Acil göçmen politikaları üretmek konusundaki bu yoğun ilgi ve yaklaşımın ardında aslında bu gerçek var.

La Repubblica, Corriere della Sera, La Stampa gibi 500-700 bin tiraja sahip günlük gazeteler hemen her gün  göçmenlere dair haberler yayımlıyor.

Gazetelerin Milano, Roma, Torino gibi kent sayfalarında İtalya’daki göçmenlere yönelik portreler, Afrika, Latin Amerika, Asya’dan İtalya’ya uzanan yaşam öyküleri ve çoğu zaman göçmenlerin güç yaşam koşulları bu haberlerin içeriğini oluşturuyor.

Birkaç gün önce İtalya’nın 2005 yılında 159 bin göçmeni beklediği konusunda bir araştırma yayımlandı. 1990’lardan bu yana İtalya’ya yönelik göç akını her yıl gitgide artıyor. Özellikle birkaç yıl öncesine oranla yoğun bir akın söz konusu. 159 bin göçmenin 79 bin 500’ü Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden 79 bin 500’ü ise “yeni” AB vatandaşları.

Hükümet bu yeni göçmen akınını göğüslemeye hazırlanırken, yabancıların haklarını savunan dernekler, sendikalar ve işverenler arasında “yeni göçmenlerin” çalışma koşullarına yönelik düzenlemeler konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyor.

Örneğin Alleanza Nazionale (Ulusal İttifak) partisi göçmen akınına kota getirme  önerisinde bulunarak 15 bin kişilik bir kontenjanın önceden  “temizlikçi” kadrosunda iş sözleşmesi olan işçilere ayrılmasını savundu.

Tahminlere göre, bu yıl İtalya’ya 25 bini mevsimlik, 54 bin 500’ü sürekli 79 bin 500’ü ise mevsimlik ya da sürekli işçi statüsünde ancak AB vatandaşı göçmenin gelmesi bekleniyor. 79 bin 500 AB vatandaşı göçmenler Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Slovenya’dan.

54 bin 500 sürekli göçmen statüsündeki işçilerden 3.000’i Arnavut ve Tunuslu, 2.500’ü ise Faslı. Bu grupları Mısır (2.000), Nijerya(2.000) ve  Moldavya (2.000) izliyor.

25 bin mevsimlik işçi ise, çoğunlukla Romanya, Hırvatistan, Bosna, Bulgaristan, Sırbistan gibi İtalya’ya komşu ülkelerden geliyor.

İtalya’da göçmenlerin en yoğun yaşadığı bölge ise Lombardia. Özellikle Milano ve çevresindeki küçük şehirler, göçmen nüfusun en yoğun yerleştiği merkezler. Ana hatlarıyla çizmeye çalıştığım bu genel panorama içinde Türkler nerede diye sorabilirsiniz?

İtalya’daki Türkler “gölge” bir varlık. Gölge diyorum çünkü İtalya’da yaşayan Türklere yönelik yeterince araştırma mevcut  değil. Resmi olmayan rakamlara göre İtalya genelinde 12 bin Türk yaşıyor. Elbette Türkler de ekonomik nedenlerle kuzeydeki Lombardia bölgesinde, Milano, Brescia, Bergamo, Como gibi şehirlerde yoğun.

1990’larda çoğu Kürt kökenli  Türk vatandaşları için İtalya, Almanya ya da Hollanda’ya geçmek için bir tür köprü görevi görürken, 2.000’li yıllardan itibaren Türkiye’den İtalya’ya gelenlerin profili değişti. Özellikle Türkiye’de 2.000’lerin başında yaşanan ekonomik krizi izleyen dönemde İtalya’ya çok sayıda Türk göç etti. 2.000 yılında Milano’da sayıları 10-15’i
geçmeyen Türk dönercileri artık neredeyse Almanya’yı aratmayacak kadar çoğaldı. Bu küçük işletmelerin yanı sıra çeşitli fabrikalarda çalışan işçiler, İtalya’ya okumak için gelen öğrenciler ve İtalya’da yabancılarla evli Türkler de burada yaşayan Türk nüfusuna ait elbette.

İşte İtalyanlar, bu çok farklı kültür ve dünyalardan gelen göçmenlerle bir arada yaşamanın yollarını ararken, barışçı ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Bazen burası Milano mu Kahire mi diye sorsalar da kendilerine Milano, Roma,Torino, Bologna gibi kentleri dolduran yeni simalara alışmaya çalışıyorlar. Belki de bu konuda en iyi anlaşanlar ilköğretim öğrencileri. Çünkü kuzey ve orta İtalya’daki ilkokullarda yabancı öğrencilerin oranı yüzde 40.

Ekvator, Çin, Fas, Türkiye, Peru, Rusya, Sri Lanka, Hindistan, Filipinler  ve İtalya’dan öğrenci kültürel farklıları kavramak ve hoşgörülü olmak konusunda yetişkinlerden çok daha başarılı. Bu da gelecek için umut vaat ediyor.

Sevgili Açık Gazete okurları, İtalya’nın dört bir köşesinden yeni haberleri sizlere aktarmak üzere…

648560cookie-checkİTALYA’DAN… Göçmen akını

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.