İTALYA’DAN… İki anne ve anılardaki çocukları

2002 yılının ocak ayında kuzey İtalya’da Val d’Aosta bölgesinde Cogne kasabasında trajik bir olay yaşandı. Bu olayda o tarihte henüz 3 yaşında olan Samuele Franzoni adlı bir çocuk, 17 bıçak darbesiyle anne babasının yatak odasında uyurken öldürüldü.  Bu cinayetin ardından anne Anna Maria Franzoni, oğlu Samuele’yi öldürdüğü gerekçesiyle yargılandı. Savcılık iddianamesi, cinayete dair yapılan tüm araştırmalar olası katilin anne olduğuna işaret ediyordu. Dört yılı aşan küçük Samuele davasında Anna Maria Franzoni suçlu bulundu.

Ancak dava henüz kapanmadı. Bu korkunç olay ve ayrıntıları İtalya’da hala gündemde, çünkü yargı süresince anne Anna Maria katilin kendisi olmadığını iddia etti,  pek çok talk-show’a katıldı, Samuele’nin cenaze töreninde minik tabutun ardından bakarken gazetecilere hemen ikinci bir çocuk istediğini açıkladı. İsteği gerçekleşti de. Dava devam ederken, Anna Maria tekrar hamile kaldı ve 2003 yılında yeni bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

Anna Maria cinayetin başlangıcından itibaren hep soğukkanlı göründü. Cinayetin büyük oğlu Davide’yi servis aracına götürürken evde olmadığı 3 dakika içinde işlendiğini iddia etti. Ancak Samuele davasında cinayet mekanında çok özel teknikler kullanarak incelemeler yapan dedektifler, yatak odasının duvarlarını kan gölüne çeviren bu korkunç cinayette tüm bulguların tek zanlının Anna Maria yani Samuele’nin annesi olduğuna işaret ettiğini açıkladı.

Cogne davası halen devam ediyor. Anna Maria Franzoni üç yaşındaki oğlu Samuele’nin katili olduğu gerekçesiyle evinde gözaltında. Bir yandan büyük oğlu Davide ile ilgileniyor, bir yandan da Samuele’nin ardından dünyaya getirdiği bebeğini büyütüyor. Eşi ve aileler de Anna Maria’yı her zaman savundu ve Samuele’nin katili olamayacağını iddia etti.

Franzoni’nin psikiyatrik tablosunda, Cogne’deki dağ kasabasında ciddi bir depresyon geçirdiği, olan yaşadıkları villada yalnızlık  çektiği vurgulandı. Cogne davası, İtalya’da medyaya o denli malzeme oldu ki, televizyon ekranlarına getirilen görüntülerde mühürlenmiş villanın bahçesindeki salıncak ve küçük Samuele’nin bisikleti akıllara kazındı.

Özetle Anna Maria yargı sonucu oğlunu öldürmekten suçlu bulundu, ama halen katilin kendisi olmadığını iddia eden Franzoni İtalyan yargıçlar karşısında
kendini aklamaya çalışıyor .

Neden 2002 yılına dönerek bu olayı anlattım sizlere? Çünkü yaklaşık iki hafta önce yine kuzey İtalya’da Lecco’da Cogne cinayetini çağrıştıran bir başka vaka yaşandı. Bu kez  Mirko adlı 5 aylık bir bebek, banyo yaparken küvette ölü bulundu. Mirko’nun annesi Mery Patrizio ise, banyo küvetinin yanı başında elleri kolları bağlı bulundu ve başlangıçta oğlu Mirko’ya banyo yaptırırken eve hırsızların girdiğini iddia etti, henüz 5 aylık olan bebeğinin suya yüz üstü düştüğünü ve onu kurtaramadığını anlattı.

Ancak henüz 28 yaşında genç bir anne olan Mery, Anna Maria kadar “kuvvetli” değildi. Soruşturma hızlı bir biçimde yürütüldü ve genç anne bir hafta süren sorgunun ardından bebeği Mirko’ya banyo yaptırırken onu kendi elleriyle yüz üstü suya bıraktığını ve öldürdüğünü itiraf etti. Mery’nin psikiyatrik incelemesinde doğum sonrası çok ciddi bir depresyon geçirdiği, Mirko’yu dünyaya getirmeden önce mankenlik yapmayı arzuladığı, doğum sonrası oğlu Mirko’ya bakamayacağını anladığı gerçeği ortaya çıktı.

Ancak Mery, Anna Maria’dan farklıydı.Oğlu Mirko’nun artık yaşamadığını öğrenince bundan böyle yaşamak istemediğini ve intihar edeceğini söyledi. Şimdi Milano’da San Vittore hapishanesinde Mery. Yemek yemeyi reddediyor ve artık hayatta olmayan 5 aylık oğlu Mirko’nun ardından ağlıyor. Ancak Mery’nin ailesi de tıpkı Anna Maria’nın ailesi gibi kızları ve gelinlerine sahip çıktı. Başlangıçta Mery’nin Mirko’yu öldürmüş olamayacağını açıkladı. Gerçek ortaya çıkınca ise Mirko’nun ardından gözyaşı dökseler de, Mery’nin yanında yer aldılar.

Her iki olayda iki anne ve artık hayatta olmayan iki çocuk var. Anna Maria, küçük Samuele’nin ardından hala oğlunu öldürmediğini iddia ediyor ve belki de Samuele’nin yokluğunu yeni doğan bebeği ve büyük oğluyla aşmaya çalışıyor. Şimdilik hapishanede değil, ama girecek. Şimdilik ev hapsinde. Ama Franzoni “Samuele’yi ben öldürmedim” diyor. Öte yanda genç anne Mery Patrizio. O ise bebek Mirko’nun yokluğuna en çok bir hafta dayanabildi ve gerçekle yüz yüze gelince ve bunu kendisi itiraf edince de her şey bitti, intihar etmeyi düşünecek kadar.

İtalya’da çocuklarını öldüren onlarca anne var. Ama bu vakalar arasında belki de medyaya en çok yansıyanlar Cogne ve Lecco oldu. Katil anneler ve artık yaşamayan çocuklarını düşünürken kuzey İtalya’da yalnız çocuklarını öldüren annelerin tutulduğu, bu alanda uzmanlaşmış bir hapishanenin varlığından da haberdar oldum.

Çünkü uzmanların söylediğine göre anneler özellikle doğum sonrası girdikleri ağır bir depresyonun sonucunda işliyorlar cinayetleri. Ve cinayet anını çoğunlukla hatırlamıyorlar, hatta olayın hemen ardından reddediyorlar. Bu annelerin hayatı da bir anlamda çocuklarının hayatının sona ermesiyle “bitiyor”. Yine uzmanların aktardığına göre bu tür olayların ardından babaların çocuğu eşlerinden ayrılma kararı alıyor, demir parmaklıkların ardında kalan anneler ise artık “yalnız” dünyalarında intihar edebilecekleri tehlikesine karşı psikiyatrik bir tedaviden geçiriliyor. Ama sonuçta tek başlarına kalıyorlar. Geride yok olan bir aile, artık varolmayan bir eş ve anılardaki bir çocukla.

648650cookie-checkİTALYA’DAN… İki anne ve anılardaki çocukları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.