İTALYA’DAN… Milano belediye başkanını seçiyor

Önümüzdeki hafta sonu İtalyanlar Roma, Milano, Torino, Bologna, Palermo gibi büyük şehirlerin belediye başkanlarını seçmek üzere oy kullanacak. Geçtiğimiz 8 nişan genel seçimlerinde Berlusconi’nin başkanı olduğu sağ ittifak ile Prodi’nin liderliğindeki sol ittifak arasındaki kıyasıya mücadeleyi çok az farkla sol ittifak kazandı.

Sağ partiler 8 nişan eçimlerinin hemen ardından ciddi bir muhalefete başladı. Zaten yenilgiyi bir türlü kabullenemeyen Berlusconi hemen muhalefete başlayacaklarını, İtalya’yi yönetecek olan sol hükümetin çok uzun ömürlü olamayacağını söylüyordu sürekli.

Nisan ayında tüm Çizmeyi etkileyen siyasi heyecan bu kez başkent Roma ve Milano. Bologna,Torino, Palermo gibi büyük kentlerin belediye başkanlarını seçmek için yapılacak oylamada yaşanacak.

İtalya’nın ekonomi, moda ve kültür şehri Milano’nun belediye başkanlığı için iki aday var. Aynen genel seçimlerde olduğu gibi sol partilerin temsilcilerine verilecek oylar merkez solun belediye başkan adayı Bruno Ferrante’ye, sağ partilerin temsilcileri için verilecek oylar ise Berlusconi hükümetinin eğitim bakanlığını üstlenen, şimdi ise merkez sağın Milano’daki belediye başkanı adayı Letizia Morattı’ye gidecek.

Kamuoyu yoklamaları her iki adaya da yarı yarıya şans tanıyor. Bir anlamda 8 nişan seçimlerinde tırmanan gerilim ve heyecan bu kez belediye başkanlığı seçiminde yaşanacak görünüyor Bruno Ferrante ve Letizia Morattı günlerdir belediye başkanlığı adayı olarak tanıtım kampanyalarını yürütüyor. Milano’nun da içinde yer aldığı Lombardia bölgesi sağ partilerin daha çok oy aldığı bir bölge olduğundan Milano için Morattı’ye şans tanıyanlar daha fazla. Sol kesim içinde de Ferrante’nin kaybedebileceğine dair bir kaygı var.

Letizia Morattı, aslen Milano doğumlu. İtalyan politikasını takip edenleriniz Berlusconi hükümeti döneminde Morattı’nin sol kesim tarafından ne kadar eleştirildiğini hatırlayacaktir. Çünkü Morattı, İtalya’daki eğitim sistemini özelleştirmeyi hedef gözeten bir politika izledi. Bunun sonucunda İtalya’da yıllardır sorunsuz işleyen tam gün eğitim sistemini riske ederek, birçok okulda tam gün eğitim verilmesini kısmen engelledi.Özellikle bazı okullarda öğleden sonra verilen eğitimin paralı olma tehlikesi ortaya çıktı. İlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin sayısını iki eğitmenden bire indirerek, eğitim kalitesini sınırladı ve özellikle geçici sözleşme ile güvencesiz çalıştırılan öğretmenlerin sayısının artmasına neden oldu

Ancak Milano’daki veli komiteleri devlet okulunu savunmak için okullar bazında örgütlenmeye gittiler ve her fırsatta halkı Morattı’ninn izlediği politikann olumsuz sonuçları hakkında aydınlattı ve Milano’da ses getiren protesto gösterileri düzenledi.

Letizia Morattı’nın eğitim bakanlığı oldukça dalgalı geçti. Ama Morattı Berlusconi’nın etkisiyle ardından Milano belediye başkanlığına aday olmaktan çekinmedi. Elbette Morattı’nin Lombardia’da seveni de bir hayli fazla.Özellikle ticaretle uğraşan kesim ve esnaf Morattı’ye olan desteğini bugünlerde dükkanlarının vitrinlerine önün afişlerini aşarak gösteriyor.

Bruno Ferrante ise bir dönem Milano valiliğini üstlenmiş olan, demokrat kimliği ile mütevazı bir politika yapmaya çalışan, Milano’yu kuşatan sorunlara daha insancıl ve gerçekçi bir gözle bakabilen, şu anda çok sayıda göçmen vatandaşın da yaşadığı kuzeyin başkentini yaşanabilir bir şehre dönüştürmeyi hedefleyen bir programla geldi karşımıza.

Genel seçimlerde Berlusconi-Prodi arasında yaşanan tartışma ve siyasi farklılıklar, bu kez Morattı-Ferrante arasında yaşanıyor. Örneğin sol kesim Letizia Morattı’nin Milano’nun sorunlarına yeterince hakim olamadığını, Milano’yu tanımadığını, sorunlara bu kadar uzak olan birisinin bu şehri yönetemeyeceğini iddia ediyor. Solcular eğitim bakanı olarak neler yaptığına tanık oldukları Morattı’yi istemiyor özetle.

Sağ kesim ise bir yandan genel seçimlerin açısını çıkarabilmek ve teselli bulabilmek amacıyla Milano’nun belediye başkanlığında Morattı’ye şans tanıyor. Elbette İtalyanlar kadar Lombardia’daki çok sayıda göçmen vatandaşı da hesaba katmak gerekli. Ferrante, göçmenler konusunda daha demokrat ve şeffaf bir politika izlediğinden, İtalya’da çalışan ve yaşamını sürdüren göçmen vatandaşların siyasete katılımcı bir kimlik edinmelerini
savunduğundan göçmenlerin oyları Ferrante’ye gidecek hiç kuşkusuz. Ama herkes özellikle sağ kesim göçmenlere solun baktığı gözlükle bakmıyor. Böyle düşünenler açısından da bayan Morattı Milano için daha sık gider diyenler de var. Bu hafta sonu hep birlikte göreceğiz.

648860cookie-checkİTALYA’DAN… Milano belediye başkanını seçiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.