İTALYA’DAN… Prodi hükümeti, demir aldı

Prodi hükümeti geçtiğimiz hafta sonu hükümet programını açıkladı. Yargıdan eğitime, televizyonların yayınlarından kadın haklarına kadar kapsamlı bir içeriğe sahip tasarı program, ilk aşamada en geç ekim ayına kadar İtalyan birliklerinin Irak’tan çekilmesini öngörüyor.

Başbakan Romano Prodi, İtalyan askerlerinin ne zaman ve nasıl geri çekileceği resmi düzenleme hakkında en geç haziran ayı sonunda net bir açıklama yapabileceklerini vurgularken, Zapatero’nun İspanya’da uyguladığı anı geri çekilme kararının yerine 2006 sonbaharına kadar kademeli, bir geri çekilme planı üzerinde durduklarını açıkladı.

İtalya’da doğan göçmen çocuklara vatandaşlık

Prodi hükümetinin sunduğu tasarı programda göçmenlerle ilgili alınan önemli bir karar, İtalya’da dünyaya gelen göçmen çocuklara hemen İtalyan vatandaşlığı hakkının verilmesini öngörüyor. Oysa önceki hükümetler döneminde İtalya’da doğan yabancı ülke vatandaşı çocuklr 18 yaşına kadar İtalyan vatandaşı kabul edilmiyordu. Programa göre bu çocukların düzenli oturma izni belgesine sahip anne-babalarının da İtalyan vatandaşlığı alabilme süresinin kısaltılması öngörülmekte.

Çarıtaş-Unicef’in araştırmasına göre, İtalya’da her il 48 bin 300 göçmen bebek dünyaya ggeliyor. Çizme‘deki toplam doğum ortalamasına bakıldığında göçmen bebekler yüzde 8,6‘li bir orana sahip. Aynı rapora göre 2005’te İtalya’da yaşayan 18 yaşın altındaki göçmen çocukların sayısı 491 bin. Bunların 29 bini ailelerine ulaşmak için yeni giriş yapan çocuklar, geri kalan 48 bini ise İtalya’da yeni doğan bebekler.

2005 yılında göçmen çocuklar yabancı nüfusun yüzde 17,6’sini meydana getiryordu. Kuzey İtalya yüzde 20’lik bir payla göçmen nüfusun en yoğun yaşadığı bölgeleri kapsıyor.

Ücretsiz epidural doğum

Prodi hükümetinin sağlık alanında gerçekleştimeyi hedeflediği en önemli proje, tüm devlet hastanelerinde epidural yöntemle ağrısız doğumu tüm anne adayları için ücretsiz kılmak. Yeni hükümetin sağlık bakanı Livia Turco, geçtiğimiz hafta başkent Roma’da Umberto I hastanesinde yaptığı açıklamada İtalya’da ağrısız doğum yapmak amacıyla kadınların üçte birinin epidural yöntemi talep ettiği ancak bu anne adaylarının ancak yüzde 4’unun bir devlet hastanesinde ücretsiz olarak bu yönemle doğum yapabildiğine dikkat çekti.

Öte andan bakan Turco, son 20 yılda sezaryen doğumların yüzde 11’den yüzde 33’e tırmanarak üç kat arttığını vurgulayarak, zorunlu durumlar dışında sezaryenin tercih edilmesine karşı olduklarını da söyledi.

Prodi hükümetinin sağlık alanında hazırladığı tasarının meclisten geçmesi durumunda epidural yöntemle yapılan doğumlar ücretiz olacak ve en azından anne adaylarının yüzde 50’si güvenilir koşullarda sağlıklı doğum yapabilecek.

Eğitimde Morattı yasasına son

Berlusconi hükümetinin eğitim bakanı, bugünün ise Milano belediye başkanı adayı Letizia Morattı’nin ilköğretim, lise ve üniversiteleri kapsayan Morattı yasası, Prodi hükümetince bütünüyle siliniyor. Eğitim kurumlarının özelleştirilmesini öneren ve geçtiğimiz yıllarda devlet okullarına krediyi kısrak öel okulları destekleyen Morattı’nın eğitim alanında neden olduğu erozyonun giderilmesini öngören yeni eğitim yasası herkese eşit ve demokratik eğitimi öngörmekte. Morattı’nin 2007-2008 öğrenim yılında yürürlüğe girmesini istediği yasa bütünüyle durduruldu. Yeni hükümetin eğitim bakanı Giuseppe Fioroni şu aşamada Morattı yasasının yerine geçecek eşitlikçi yeni eğitim reformu hakkında çalıştıklarını duyurmakla yetindi.

Morattı yaşası, İtalya’da ilköğretim okullarında tam gün süreli eğitimi tehlikeye sokarak, eğitim personelinin sayısını yarı yrıya azaltmiş, iki öğretmenle devam eden eğitimin tek eğitmenle sürdürülmesini önermiş, göçmen çocukların İtalya’daki sisteme ünüm süreçlerinde görevli uzman personeli tümüyle silmiş, bir anlamda bu çocukları kaderlerine terk ederek, b sınıfı vatandaşlar yapmış, devlet okuluna hiçbir maddi destekte bulunmayarak öğrencilerin ihtiyaç duydukları malzemelerin veli komitelerince karşılanmasını zorunlu kılmıştı. Ayrıca Morattı’nin bakanlığı dönemide yüzlerce öğretmen geçici sözleşme ile her il yenilenen kontrat yöntemiyle güvencesiz ve düşük ücretler karşılığında çalışmak zorunda bırakılmıştı.

Kadın politikacılara ağırlık verilecek

Kadınların siyasete aktif katılımı kısaca pembe kota konusunda Prodi hükümeti iyimser bir politika güdüyor. Yeni yasa tasarısında seçim listelerinde kadınların temsili konusunda minimum bir sayıya ulaşılmasını zorunlu kılan bir yasa hazırlandı. Yakın gelecekte kadınların siyasette en az mevcut koltukların üçte birinde inisiyatifi ele almaları zorunlu
kılınıyor. Bu yasaya uymayanlar listelerden silinecek.

Televizyon. futbol ve haklar

İtalya’da son dönemde birinci ligde mücadele veren büyük futbol takımlarının isminin karıştığı bir dizi yolsuzluk ve skandal futbol dünyasına yön verenleri köşye sıkıştırdı. Prodi hükümeti futbol dünyasınaki kuralları yeniden belirleyeceğini açıklarken futbol karşılaşmalarını ekranlara getiren televizyon kanallarının yayın haklarının da masaya yatırıldığı duyuruldu.

Alleanza Nazonale’den Ronchi ve Democratıcı di Sinistra’dan Mazzarello bu yönde acil bir tedavi önerdiler mecliste. Model olarak 1999 yılına donulması gerektiği vurgulanırrken tüm takımların yapacakları karşılaşmaların yayın haklarının televizyon kanallarına eşit dağıtılması üzerinde dürülüyor.

Ancak şu anda en büyük sorun birinci ligde mücadele veren onlarca büyük takımın yöneticilerinin en azından 2010 yılına kadar haklarını çeşitli kanallara satmış durumda bulunması. Bu kontratlar ilgili takımlara bankalardan milyonlarca euro kredi almalarını sağladı Uzmanlar söz konusu kontratların iptalinin kolay olmayacağına dikkat çekiyorlar. Bu karmasadan çıkabilmek için hükümet bir soruşturma açılmasını önerisinde bulundu.

Prodi hükümetinin uzun yolculuğu bakalım nasıl seyredecek?

648870cookie-checkİTALYA’DAN… Prodi hükümeti, demir aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.