İTALYA’DAN… Turistler İtalya’ya sırt çeviriyor

Turizm alanındaki kriz İtalyanları düşündürüyor. Tur operatörleri gelecek açısından bir hayli  karamsar. Çizme neden cazibesini yitirdi? Tablo ortada. Turist çeken ülkeler arasında Çin İtalya’yı geçti. Çizme açısından bir başka ciddi tehdit yanı başındaki Hırvatistan. Hem doğal güzellikler bakımından cazip hem de ekonomik. İtalyanların kendileri bile deniz söz konusu olduğunda Mısır’da Şarm-El Şeikh’i ya da ya da Küba’nın egzotik plajlarını tercih ediyor.

2005 yılının ilk altı ayında İtalya’ya giriş yapan yabancı turistler yüzde 7.2 oranında bir düşüş gösterdi. Oysa bir başka Akdeniz ülkesi İspanya, İtalya’dan daha iyi bir konumda. İspanya’yı tercih eden turistler aynı dönemde yüzde 6 oranında arttı. Fransa’da yüzde 1.7, İngiltere’de ise yüzde 11.4’lük bir artış kaydedildi.

Doğal afetler, terörist saldırılar ya da uçak kazaları gündemde sıkça yer alsa da insanlar yeni kültürler ve ülkeleri keşfetmekten geri kalmıyor. Seyahat etmek yine en büyük zevklerimizden biri. Üstelik globalleşen turizm coğrafyasında dünyanın dört bir ucuna gitmeyi mümkün kılan bir çok fırsat mevcut.

Dünya Turizm Organizasyonunun son verilerine göre, dünya genelinde turizm faaliyetlerinde ortalama yüzde 6’lık bir artış izlenmekte. 2005 yılı için Avrupa’da izlenen  hareketlilik yüzde 4-5 düzeyinde hesaplanmakta. Bir zamanlar Avrupa’nın en çok turist çeken ülkesi konumundaki İtalya bu tabloda cazip merkezler arasında yer almıyor artık.

Avrupa’da en çok turist çeken ülkelerin başında Fransa geliyor. 75.1 milyon yabancı uyruklu turistin tercih ettiği Fransa’yı 53.6 milyon turistle İspanya takip ediyor. Avrupa sıralamasında İtalya , 37.1 milyon turistle beşinci sırada. Dünya genelinde ise Amerika’ya giden turist sayısı 46.1 milyon,  41.8 milyon turistin tercih ettiği  Çin ise  İtalya’nın önünde gitmekte.

İtalyan vatandaşları tatillerini ülkelerinde planlamak yerine çok daha ekonomik ve de çok uzak olmayan ülkeleri tercih ediyor. Bu yönde özellikle 1995-2005 arasındaki 10 yıllık dönemde Hırvatistan, Türkiye, Fas, Slovenya ve Tunus İtalyanların en çok gittiği ülkelerden bazıları. 

Tur operatörleri her şeye karşın iyimser olma çabasında. Özellikle 2006’ya baktıklarında Torino’nun ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları, her yıl onlarca ünlü yazar konuk eden Mantova Edebiyat Festivali, empresyonist ressamlar konusunda önemli bir sergiye ev sahipliği yapan Brescia, sanat ve yemek kültürü konusunda her zaman cazip bir nokta olan Toskana bölgesindeki Siena, ve güneyde deniz turizminin yeni gözdesi Puglia kıyıları İtalyanların kısa vadede turist çekmeyi umdukları can damarları. 

648770cookie-checkİTALYA’DAN… Turistler İtalya’ya sırt çeviriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.