İtalyan gazete sordu, Bilal yanıtladı

“Kremlin’in sözcüsü ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu İsis’in petrolünü Ceyhan limanından gemilerle Japonya’ya kadar ihraç ediyor’ dedi. Böylece dünyanın bütün gazetelerine haber oldum. Ne Ceyhan’la ne gemiyle petrol taşımak konusunda bir ilişkim var. Özellikle Isis, ülkemin düşmanı. İsis dinime gölge düşürdüğü için bir utanç kaynağı, İslam’ı temsil etmemesi bir yana onları Müslüman diye görmüyorum.”

Recep Tayyip Erdoğan’ın 35 yaşındaki ikinci oğlu Bilal Erdoğan, bizi geçtiğimiz eylül ayından bu yana bulunduğu Bologna John Hopkins üniversitesinde karşılıyor. Bilal Bologna’ya Uluslar arası İlişkiler dalında devam ettiği, 2006’da başladığı doktorasını tamamlamak için eşi ve 8 ila 2 yaşındaki iki çocuğuyla geldi.

– BMZ Ltd a BMZ Ltd gemi nakliyatı ile uğraşmıyor mu?
– BMZ, bir inşaat şirketi. İstanbul’da ofisler inşa ediyoruz. Bir Rus yatırımcıyla nehirlere su tankeri götürmek için kontrat imzaladık ama çalışmıyoruz. Akdeniz, Suriye ve Irak’ta büyük işler yapmıyoruz.

– O halde belki kardeşinizin sahibi olduğu şirkete gönderme yapılıyor?
– O bir kargo gemisinin sahibi ama petrol nakliyatı için kullanılamaz.

Türkiye, Kürt petrolü satıyor: Kaçakçılar oraya da getirdiği için farkında olmaksızın İsis’in petrolünü de satıyor olmasın?
Evet doğru, Türkiye Kürt petrolü satıyor, Ancak Rus haritasına bakılırsa Suriyeli Kürtler İsis’in petrolünü Koç ailesinin sahibi olduğu Tüpraş’a getiriyor. Koç ailesi petrolü, belgesi olan kaynaklardan satın aldığını söylüyor. Onlara sormayı deneyin

– YPG’li Suriyeli Kürtler, bu savaşta ABD’yle işbirliği yapıyor.
– Burada büyük bir sorun var. Bir terörist grup, başka b ir terörist grupla savaşta yardım ediyorsa daha sonra ne olacak? Bu terörist grubun eski yöntemleri terk ederek barış yanlısı bir aktivist grubuna dönüşeceğini düşünür müsün?

– Türkiye sınırını neden mühürlemiyor?
– Türkiye’de petrolün fiyatı, Suriye’den daha pahalı olduğu için petrol trafiği bu bölgenin bir karakteristiği. Katırlara yüklenen boru düzenleriyle geçiriyorlar… İsis petrol satışıyla zengin olmasın diye Türkiye son üç yıldır sert kurallar getirdi. Sınır, 900 kilometre, Türkiye elinden geleni yapmaya çalışsa da çok güç. Sınırı kontrol ve mültecileri konuk edebilmek için ‘No fly zone’ bölge talep ettik ama ne yazık ki kimse dinlemedi.

Rusya no-fly-zone’a karşı.

– Neden acaba… Türkiye ile Rusya arasındaki düşmanlığın pozitif bir şey olduğunu düşündüğüm sanılmasın, bu sorunun çözülmesi gerektiği düşüncesindeyim anma herkes kendi çıkarını dikkate alırsa bir çözüm getirilemez. İletişim kanalları kapatılırsa hiçbir şey düzelmez. Rus jeti meselesi üzücü bir konu ancak İsis ve Suriye’nin geleceği gibi gerçek sorunların üzerine yoğunlaşmalıyız.

– Rusya Ankara’yı doğrudan suçladı , birçokları için Türkiye bir süredir İsis’ten çok Kürtlere karşı çok sert.

Uluslar arası ilişkilerde doktora yapıyorum. Ülkemin temsilcisi sıfatıyla değil doktora öğrencisi kimliğimle konuşuyorum. İki hafta öncesine kadar Rusya ile iyi bir işbirliği içindeydik. Rusya Isis’e karşı bu denli aktif ise neden bizi daha önce suçlamadılar? Şimdi birden bire Türkiye’yi İsis’le işbirliği yaptığı için suçluyorlar. Nato’nun üyesiyiz. Türkiye, İsis’e yardım etmiş olsaydı Nato’nun bundan haberi olmayacağını düşünebilir misiniz? Attığımız her adımı, partnerlerimiz ve işbirlikçilerimizle koordinasyon içinde atıyoruz. Oysa Rusya’nın ne yaptığından haberdar değiliz, bir tek Isis’i vurmak için davranmıyorlar.

– Bazıları Türkiye daha çok şey yapabilir ama Kürtlerin güç kazanmasını istemediği için yapmıyor görüşünde.
– Biz birden çok terörist gruba karşı savaşıyoruz, sizin teröristler doğru bizimkiler değil görüşü hatalı. Bu nedenle teröre karşı savaşı kaybettik, çünkü herkesin kendi teröristleri var. Türkiye, terörizmin bir tek dini değil aynı zamanda milliyetçi olduğunu söylüyor. Kürtler son 20-30 yılda binlerce kişiyi öldürdü. Bu gruplarla görüşmek için yürütülen stratejiler bütünüyle iflas etti. Kürt siyasetçiler ve dağdaki gerillalar silahları bir kenara bırakacak ortak bir zemin bulamadılar.

– Isis ortak düşmansa o halde Esad’a yaklaşmanın zamanı değil mi?
– Esad kimin düşmanı? Isis’in petrolünü takip edersen Esad’ı bulursun. Şimdi Isis’in petrolüyle para kazanma çabasında çünkü başka kaynakları yok

– Esad toprak fethediyor mu? Nasıl son bulacak bu savaş?
– Esad’ın toprak fethettiğini düşünmüyorum. Suriye’yi terk eden 10 milyon kişi ve mülteciler geri döndürmek mümkün olsa ve bu kişiler oy kullansalar Esad’ı seçmezler artık. Seçilmezse artık iktidarda olamaz. Siyasi bir çözüm bulunması gerekir, geçiş yönetimi ve seçimler.

– Siz petrol ticareti bir yana 2013’de İstanbul savcılığınca sahibi olduğunuz Turgev Vakfı için rüşvet karşılığında uygun fiyata bir arazi satın almakla suçlandınız. Ancak bu savcı görevden alındı ve polis sizi tutuklamadı.
– Suçlamalar konusunda atanan yeni savcıya ifade verdim. Yolsuzlukla suçlanan kimse hapse girmedi. Bu Gülen grubunun bir komplosuydu, bir darbe girişimiydi Bizi suçlayanlara karşı bir dava açtık, 1500 sayfalık bir soruşturma. İlk duruşma ocak 2016’da.

– Gülen’le çatışma öncesi babanız ve Fetullah Gülen işbirliği yapan iki dosttu. Babanızın oy kazanmasında Gülen yardımcı oldu ve buna karşılık yargı ve emniyete kendi kadrolarını getirdi.

– Evet 1990’larda liseye devam ederken babam Refah partisine üyeydi ve İstanbul’un Belediye Başkanıydı. Siyasi İslam hareketi içinde olduğumuzdan bu kişileri tanıyorduk. Onların yöntemi bizimkinden farklıydı. Refah partisi daha tutucu ve kökeni ve tarihiyle barışçı bir Türkiye istediğini ifade ediyordu. Oysa onlar farklı bir çehre edinmek ve İslam dünyasının temsilcisi gibi görünmek istemiyordu. Yeterince saydam olmadıkları düşüncesindeydik. Emniyet ve yargıya ustaca süzüldüler. İtalya’daki P2 gibi. Ama yüzle çarpmak gerek.

– Wikileaks’de yayımlanan bir kaynağa göre ailenizin 2010’da İsviçre’de sekiz hesabı mevcuttu. Babanız, evliliğiniz nedeniyle aktarılan bağışlar ve bir iş adamının siz ve kardeşlerinizin yurt dışı eğitimleriniz için yaptığı bağış diye açıklama yapmıştı.

– Bu doğru değil. İsviçre’de hiçbir hesabımız yok. Babam böyle bir açıklama yapmadı. ABD elçiliğindeki görevliler bazı kişilerle görüştüler ama bütünüyle temelsiz iddialar. Birçok şeyi karıştırıyorlar. Türkiye’de düğünlerde geline altın takı hediye edilir ve gelinliğe iliştirilir. Ben ve kardeşlerim yurt dışı eğitimlerimiz için Türk yatırımcılarından eğitim bursu aldık.

– Varlığınızın kaynağı nereden geliyor?
– İki dayımla ortağı olduğum BMZ şirketinin yanı sıra İstanbul’da beş restoranın sahibiyim.

– Berlusconi düğün töreninize geldi 2003’de. Tek devlet başkanı Berlusconi miydi? Babanızı demokrasi adına geri adım atmakla eleştirdiğini biliyor musunuz?

– Tek devlet başkanı Berlusconi değildi. Arnavutluk başbakanı da vardı. Kız kardeşimin düğününe Ürdün Kralı da katıldı. Berlusconi’nin böyle konuştuğuna inanmıyorum, babamı tanıyor. Yazık, Türk siyasetini yeterince okumayan bir yorum.

– Hükümetten söz ederken Biz” sözcüğünü sıkça ifade ediyorsunuz. Babanızdan farklı düşündüğünüz konular var mı?
– Babamla bütünleşen bir kimliğim var. Birçok konuda farklı düşüncelerim olabilir. Eğitime önem veriyorum. Türkiye’de Montessori yöntemini uygulayan okulda 200 çocuğumuz var. Türkiye’nin en iyi okulu. Vakfım, 2 bin kızın eğitim görmesine katkı veriyor. Beni İsis’le bir mi tutuyorsunuz?

– Yayımladıkları haber gerekçesiyle Cumhuriyet gazetesinin gazetecilerini tutuklamak doğru mu?
– Türk hükümetinin İsis’i silahlandırdığını yazdılar. Hangi ülkede böyle bir haberin hoş görüleceğini bilmek isterim. Gazetecilerin durumu, tutuksuz yargılanabilirler mi diye tartışılabilir, Ancak bu yargıyı ilgilendiren teknik bir konu.

– Kimileri, İtalya’ya kaçtığınızı söylüyor. Ülkeniz saldırı altındayken burada bulunmanız tuhaf değil mi?
– Rusya’yla ilgili gelişmeleri tahmin etmiyordum. Türkiye’de olmak isterim ama insani boyutta birçok ilgi alanım var Türkiye’deyken dikkatim dağılıyor. İki çocukla burada bulunmak kolay değil, ülkeye ve okula uyumları vs.. Burada konsantre olabiliyorum, her ne kadar bütün bu suçlamalar yoğunlaşmamı olumsuz etkilese de. Bu sabah Bologna’da bir avukatla görüştüm çünkü gazetede Floransa’da birinin beni kara para akladığım için suçladığını okudum.

– Hem Türk hem de İtalyan koruma grubunuz var?
– Evet iki koruma grubum var. İtalya’dan koruma talep ettiğim zaman belirli düzeyde bir koruma verdiler. Ama mevcut koşullarda başkanlık güvenlik sistemi koruma düzeyini arttırdı. Eğitim için ilk kez geldiğim 2007’den bu yana ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum.

1578000cookie-checkİtalyan gazete sordu, Bilal yanıtladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.