İtalyanlar doktora Macaristan’da gidiyor

Batı Avrupa ülkelerinin vatandaşları tedavi ve ameliyatlar için Doğu Avrupa ülkelerini tercih ediyor. Vatandaşlara kaliteli ve ekonomik sağlık hizmeti sunan ülkeler arasında Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya  ve Hırvatistan başı çekiyor.

Klinik-oteller şeklinde örgütlenen sağlık turizmi açısından özellikle Macaristan başkenti Budapeşte, en cazip merkez konumunda. İtalya’da vatandaşların büyük çoğunluğunun muayene ve ameliyat gibi konularda İtalya yerine Macaristan’ı tercih ettikleri ortaya çıktı. Bu kararda Macaristan’da beş yıldızlı otel konforunda örgütlenen kliniklerde hastaya kaliteli, hızlı ve İtalya’daki rakamların yarı fiyatına hizmet verilmesi rol oynuyor.

Doğu Avrupa ülkeleri arasında baş sırada yer alan Macaristan’a İtalya’nın yanı sıra İngiltere, Almanya, İsveç, Finlandiya ve İsviçre’den de çok sayıda hasta gidiyor. Her tür sağlık hizmetinin verildiği. Budapeşte’de gerekli kontrolden geçirilen vatandaşlar, tedavinin tamamlanmasının ardından Budapeşte’deki tarihi ve turistik merkezleri ziyaret ederek kendilerine sunulan paketi tamamlıyor ve ülkelerine hem dinlenmiş hem de iyileşmiş olarak geri dönüyor.

Budapeşte’de Tuna Hotel’in girişinde yer alan Dental Clinic’te görevli doktor Zoltan Ovari, bu sistemin komünist dönemden bu yana uygulandığına dikkat çekerek, Budapeşte üniversitesinin 1900’lerin başından bu yana genel tıp fakültesinden bağımsız bir diş hekimliği fakültesi kurulmasında öncü rol oynadığını anlatıyor.

Dr. Ovari’ye göre Macaristan’ın tıp alanındaki bir başka şansı da bugün pek çok Avrupa ülkesinde genel sağlık sisteminin krize girmesi, geçmişte devlet tarafından karşılanan pek çok hizmetin bugün artık ücretli hale getirilmesi.

Macaristan Sağlık Bakanlığı hastanelerdeki yatakların boş kalmaması için akılcı bir politika izleyerek Avrupa ülkelerinde çok uzun beklenen ortopedik ameliyatlar için yabancı vatandaşları davet ediyor.

Macaristan’ın genel sağlık politikası kapsamında yabancı vatandaşlara sunduğu Sağlık Turizmi paketi hiç şüphesiz hastalar yararına oldukça ekonomik bir paket. Örneğin diş tedavisinde köprü ücreti İsviçre ve İtalya’da ortalama 1.000-1.6000 avro, Budapeşte’de 255 avro. Bir protez için İtalya’da 2.000 avro talep edilirken Budapeşte’deki Dental clinic’te protez için 560 avro alınıyor. Estetik cerrahide  göz altındaki torbalar ve kırışıklıkları almak için yapılan operasyon İtalya’da 3.000 avro iken, Macaristan’da 800-1.500 avro arasında değişiyor. Göğüs büyütmek ya da küçültmek için yapılan operasyonlar İtalya’da 7.000-11.000 avro arasında değişirken, Macaristan’da bu ameliyatlar 3.250-3.500 avro arasında gerçekleştiriliyor.

Göz cerrahisinde de Macaristan Avrupa’da lider konumda. Miyop tedavisi için yapılan operasyon İtalya’da 2.062 avroya, Macaristan’da 580 avroya, şaşılık ameliyatı ise İtalya’da 1.287 avroya, Macaristan’da 270 avroya yapılıyor.

1107630cookie-checkİtalyanlar doktora Macaristan’da gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.