İtalya’nın, Libya’dan ‘faşizm’ özürü

Berlusconi, “Hiçbir halkın, bir başka halkı kültür ve geleneklerini yok etmek üzere kendi boyunduruğu altına alma hakkı olamaz” dedi.

Libya ile İtalya arasında 30 Ağustos 2008’de Bingazi’de imzalanan dostluk, ortaklık ve işbirliği anlaşmasıyla İtalyanların sömürgecilik dönemine sünger çekildiğine işaret eden Berlusconi, “Bu anlaşmayla maziyi artık geride bırakmak istiyoruz. Geçmişte olanlardan dolayı suçluluk duyan biz, sizden özür diliyoruz” diye konuştu.

Albay Kaddafi’yi Sirte’deki çadırında ziyaret eden Berlusconi’nin, iki ülke arasındaki anlaşmanın onandığı Genel Halk Kongresinde konuşma yaparak, Libya’daki devrimden övgüyle söz etmesi de dikkati çekti.

Kaddafi de Genel Halk Kongresine hitaben yaptığı konuşmada, Berlusconi’nin İtalya adına özür dilemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kara sayfayı kapatarak, yeni bir dönem başlatıyoruz. Tüm Libyalıları, geçmişten kaynaklanan kinlerinin üstesinden gelerek, karşılıklı saygı ve eşitliğe dayanan bir ilişki için İtalyan dostlarına dostluk elini uzatmaya çağırıyorum” dedi.

SARDİNYA’DA KADDAFİ’NİN ÇADIRINA YER HAZIRLANIYOR

Öte yandan İtalyan hükümetinin, Sardinya adasındaki Maddalena kentinde düzenlenecek G-8 zirvesine davet edilen Kaddafi’nin çadırına uygun yer bulmak için hazırlıklara başladığı ortaya çıktı.

İtalyan basınındaki haberlerde Berlusconi’nin, Sirte’de Libya lideri Kaddafi’yle yaptığı görüşme sırasında, “Seni İtalya’da görmekten mutluluk duyacağız. Büyükelçinle beraber senin çadırın için en iyi yeri tespit etmeye gittik” dediği belirtildi.

Berlusconi, Genel Halk Kongresinde hitap ettiği sırada da Kaddafi’ye G-8 zirvesi için yaptığı daveti yineleyerek, “Huzurunuzda, Afrika Birliği Başkanı Kaddafi’yi, Maddalena’da yapılacak G-8 zirvesi vesileyle İtalya’ya ilk ziyaretini yapması için resmen davet ediyorum” diye konuştu.

Kaddafi, davete icabet etmesi durumunda, İtalya’yı da ilk kez ziyaret etmiş olacak.

İtalya’nın faşizm dönemindeki Libya işgali, ikili ilişkilerde sık sık polemik konusu oluyordu. Bu polemikleri geride bırakma amacıyla 2008’de iki ülke arasında imzalanan anlaşma, İtalya’nın, sömürgecilik dönemi tazminatı olarak Libya’da 5 milyar dolarlık altyapı çalışmasını 20 yıl içinde yapmasını öngörüyor. Anlaşmaya göre Libya da, Kaddafi liderliğindeki devrimin ardından 1971’de Libya’dan kovulan İtalyanlara bu yıldan itibaren üç yıl içinde toplam 150 milyon dolar tazminat ödeyecek.

1189890cookie-checkİtalya’nın, Libya’dan ‘faşizm’ özürü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.