Tam kapanmada alkol satışı yasak mı?

“Tam kapanma”da alkol satışı yasak mı? Tekel Bayileri Derneği: Hayır, değil!

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar ve Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, “tam kapanma” boyunca alkol satışının yasak olacağı iddiasını yalanladı.

NTV Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Serkan Kaya, Twitter’dan yaptığı açıklamayla “tam kapanma” uygulanacak 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında alkol satışının yasak olacağını öne sürdü.

Evrensel’e konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Kaya’nın açıklamasını yalanladı. “Genelgeyi inceledik, ürün bazlı hiçbir kısıtlama yok genelgede” diyen Dündar, yapılan açıklamayı “bir muhabirin işgüzarlığı” olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Yine gazetemize konuşan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş da iddaiayı ortaya atan muhabirler ile görüştüğünü ve haberlerini İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdıklarını dile getirdi. Genelgede böyle bir düzenleme olmadığını ancak mülki idare amirliklerinin bu yönde kararlar alabildiğini dile getiren Aybaş, henüz kendilerine iletilmiş bir karar olmadığını vurguladı.

DÜNDAR: “YASAK ÖNCEKİ GENELGEYLE SON BULMUŞTU”
“Genelgeye göre ruhsatlarında bakkal, market kuruyemiş vs. yazan tüm işletmeler açık olacak 10.00-17.00 saatleri arasında. Şu ürün satılır, bu ürün satılamaz diye bir kısıtlama yok” ifadelerini kullanan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, daha önceki alkol yasağı sürecini de şöyle aktardı:

“2020 yılında çıkan genelgeyle hafta sonları alkol satışını bizlere yasaklamışlardı ancak grosslara serbestti. Daha sonra onlara da yasakladılar. Fakat bu karar, bundan önceki genelgeyle kalkmıştı. Yani hafta sonları alkol satışı yasağı o genelgeyle son bulmuştu.”

“EĞER KISITLAMA GELİRSE TÜM GİRİŞİMLERDE BULUNARAK İTİRAZ EDECEĞİZ”
Alkol satışını engelleyecek ürün bazlı bir düzenleme yapılırsa daha önce yaptıkları karara itiraz edeceklerini vurgulayan Dündar, “Hem İçişleri Bakanlığına, hem Tarım ve Orman Bakanlığına hem de Cumhurbaşkanlığına dilekçelerimizi yazacağız. Sosyal medyada sesimizi duyuracağız. Karşı çıkacağız” dedi.

“YASAK, EKMEĞİMİZLE OYNANMASI DEMEK, MANTIKLI HİÇBİR AÇIKLAMASI YOK”
Tekel bayilerin açık oldukarı saatlerde alkol satamamasının mantıklı hiçbir açıklaması olmadığını vurgulayan Dündar, “Açık olup da alkol satmamamız ekmeğimizle oynanması demektir. Mantıklı hiçbir açıklaması yok. Alkol satışının yasaklanması, keyfi bir uygulamadan başka bir şey değildir. Hastalıkla alkolün doğrudan bir alakası yok. Zaten alkol Türkiye koşullarında akşam ve gece saatlerinde tüketilen bir şey. Akşam ve gece saatlerinde kapalı olduğumuz için satışlarımız yüzde 50’ye yakın düştü” dedi.

AYBAŞ: YASAKLAR TAMAMEN İDEOLOJİK
Henüz kendilerine iletilmiş bir yasak kararı olmadığını vurgulayan Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, “Bu yasak kararları tamamen ideolojiktir. İnsanların özel yaşamlarına ve yeme içme kültürüne müdahaledir. Bunun için gerekçe sunamıyorlar. Alkol tüketimi sosyalleşmeyi artıyor diyorlar ama kongrelerini yapıyorlar, cuma namazları var, cenazeleri lebalep dolu…” diyerek tepki gösterdi.

“KAÇAĞIN ÖNÜ AÇILIYOR”
Alkol satışının yasaklanmasının kaçağın önünü açtığının altını çizen Aybaş, “İnsanlar merdivenaltından, evlerinden içki satmaya başlayacak. Çünkü insanlar bunu tüketiyor, tedarik etmek istiyor” dedi.

Tekel bayi esnafının ödemesi gereken senetler olduğunu vurgulayan Aybaş, “Benim çalışma saatim kısıtlı, alkol satışım da yasaklanırsa bu parayı nereden bulacağım” diye sordu.

“Yasak kararı alınırsa, size iletilirse ne yapacaksınız” sorumuza ise Aybaş şu yanıtı verdi: “Eylem ve sokağa çıkma yasakları var ama sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bütün haber kanallerına, portallarına konuşmaya çalışıyoruz. Elimizden geleni yapacağız” yanıtını verdi.

NTV MUHABİRİNİN İDDİASI
NTV Cumhurbaşkanlığı Muhabiri Serkan Kaya, Twitter’dan yaptığı açıklamada “30 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında alkol satışı tüm günler yasak olacak. Yapı marketler kapalı olacak. AVM, kuaför, berber gibi işletmeler kapatılacak. Uçak, gemi, tren, otobüs bileti almak için seyahat izin belgesi şart olacak” demişti.

GENELGE NE DİYOR?
Son yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesinin ilgili bölümü şöyle:

“1.2- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir. Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır.” Okan BAŞAL / Evrensel İstanbul

2510310cookie-checkTam kapanmada alkol satışı yasak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.