Tamil katliamına İngiliz silahı

Sri Lanka hükümet güçleri ve Tamil Kaplanları arasında yıllardır süren kanlı savaşın kaymağını İngilizler ve bazı Avrupa Birliği ülkeleri yemiş… İngiltere’nin geçen 3 yıl içerisinde Sri Lanka hükümetine milyonlarca sterlin değerinde askeri malzeme sattığı öne sürüldü.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times’ın AB resmi kayıtlarına dayanarak verdiği habere göre, İngiltere ve bazı AB ülkelerinin, Sri Lanka hükümet güçleri ile Tamil Kaplanları arasında yıllardır süren ve geçtiğimiz gün bir anlamda sona eren savaşa silah ve cephane satarak katkı sağladıklarını yazdı.

SİLAHLAR İNGİLTERE’DEN

Gazetenin elde ettiği verilere göre silah ve askeri ekipman satışında listenin ön sıralarında İngiltere yer alıyor.
İngiltere, bir sevkiyatta 13.6 milyon sterlin değerinde zırhlı araç, otomatik ve yarı otomatik askeri malzeme satışı gerçekleştirirken, Bulgaristan, 1.75 milyon sterlin değerinde silah ve cephane, Slovakya’nın ise 1.1 milyon sterlin değerinde 10 bin adet roket sattığı ortaya çıktı.

Onaylanan satışların teslimatına hükümetlerin aracı olup olmadıklarının anlaşılmasının imkansız olduğunu belirtilen haberde, roketlerin teslimatının sadece Slovakya tarafından doğrulandığı belirtiliyor.

İngiliz hükümeti tarafından satışı onaylanan silah ve diğer askeri malzemeler şunlar:

“2008 yılında 4 milyon sterlin değerinde deniz radarı ve parçaları; askeri hava aracı iletişim malzemesi ve askeri iletişim ekipmanları. 2007 yılında 1 milyon sterlin değerinde fırlatma kolkutları, el bombası, kara vasıtası iletişim ekşpmanları ve askeri paraşüt.2006 yılında ise 8.6 milyon sterlin değerinde 50 yarı otomatik tabanca,savaş uçağı parçaları,askeri hava aracı iletişim ekipmanları, zırhlı dört çeker vasıtalar,genel amaçlı ve ağır makinalı tüfek yedek parçası ve hafif silah mühimmatı.”

AB’nin bu tür şeylerin sağlanmaması yönünde yasal zorunluluğu bulunduğunu belirten Liberal Demokrat Parti milletvekili Malcomb Bruce, “Cevaplanması gereken bir çok soru var. Bu anlamda, İngiltere’nin satışları ‘AB Davranış Kurallarını’ ihlal etmiştir” dedi.

1493990cookie-checkTamil katliamına İngiliz silahı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.