Tarih, coğrafya, müzik: PIAZZOLLA

Yeni yılın bu ilk yazısına da, PIAZZOLLA’dan bahsederek, 2016 ya “Merhaba” diyoruz. Ülkesini, tarihi ve coğrafyasını, müziği ile aktaran ve dünya ya tanıtan ve tanınan bir isim, PIAZZOLLA.

Geçen yüzyıl da, tango ve Arjantin adeta onunla simgeleşmiştir. Müziği ve dansı, tüm dünyayı kucaklamış ve kucaklamayı sürdürmektedir. Tango, bir çok insanın yaşamın da, özel bir anı da oluşturmuştur. Arjantin ve tango eşittir, PIAZZOLLA da diyebiliriz.

Tango deyince de hemen öne çıkan enstrüman, “BANDONEON.”

Ülkemizde de, tango, bandoneon ve PIAZZOLLA denildiğinde, akla hemen gelen bir isim ise, günümüzde şüphesiz Tolga SALMAN olmaktadır.

Onu, bandoneonu ile her ay ülkemizin değişik kentlerinde, senfoni orkestraları ile ya da küçük gruplarla, konserlerini gerçekleştirdiğini görürsünüz. Adeta, gezginci bir bandoneon ve tango müzikçisi de diyebilirsiniz.

Geçtiğimiz yılın ilk aylarında Eskişehir de, tanıdım ve izledim. Yine geçtiğimiz yılın son günlerinde bir konserin de, onu yine Eskişehir de izledim ve bu yılın ilk yazısının da bu nedenle misafiri oluyor, Tolga SALMAN.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin Senfoni Orkestrası’nın gerçekleştirdiği, Üniversite’nin Yunus Emre Kampüsü içinde ki bir konserin de sahne almıştı. Bandoneon’u ile Güney Amerika’nın, Arjantin’in esintilerini, PIAZZOLLA’nın müziği ile Eskişehir’e getirmişti.

Hoş bir tesadüf, yine yılın son günlerinde Eskişehir’de programı vardı. Bu kez farklı bir orkestra ve farklı bir program ile ama yine Arjantin’den ve PİAZZOLLA’dan esintileri bandoneonu ile Eskişehir’e taşıdı.

2015 yılının son hafta sonu konseri. 25 Aralık cuma akşamı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası konserini, bu kez Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’n de gerçekleştirdi.

Orkestra’yı şef Ender SAKPINAR yönetiyordu. “Yeniyıl Özel Konseri” olarak, “Tango PIAZZOLLA” tanımlamasını yapmışlardı. Büyük salonun dolu olduğunu söylememize gerek yok sanırım.

Bu konser için, değişik bir yöntem de uygulamışlar. Orkestra ile birlikte sahnede, önce bir anlatıcı da yer aldı. Aylin AKDOĞAN. PIAZZOLLA, Arjantin, tango üzerine güzel br söyleşi de yapıp, programda yer alan ilk eser ile ilgli olarak da açıklamalarda bulundu.

Ve müzik başlıyor. Astor PIAZZOLLA’nın,”Bandoneon Konçertosu.” Bandoneon’u ile sahnede Tolga SALMAN. Bu konçertonun bir başka adı daha var.”Aconcagua.” Güney Amerika’nın en uzun dağı olan, “Aconcagua” eserinde adı oluyor.

Yazımızın başında neden, “tarih” ve “coğrafya” tanımlaması yapmamızın nedeni, sanıyorum şimdi daha anlamlı oldu. PIAZZOLLA bu eseri müziği ile ülkesinin coğrafyasını ve tarihini, insanlarını anlatıyor. Hemen tango formaı içinde değerlendirilecek bir eser değil doğal olarak. Bandoneon ile birlikte, yaylılar, arp ve piyano için bestelenmiş bir eser. Bandoneon’un tuşları ve körüğü, zaman zaman piyanonun tuşları ilede yarışıyor. Arp’ın tellerinde duygusal bir yolculuğa da çıkıyoruz. Yaylılar ile tepelere tırmanıp, koşup, coşku ile dansettiğimiz de oluyor.

Müzik, bize adeta o coğrafya da bir gezinti yaptırıyor. Bu gezintiyi yaparken de, ülkenin tarihine doğru, derinliğine bir yolculuk içinde de bulabilirsiniz kendinizi.

Tolga SALMAN, arp ve piyano ile ve de yaylılarla bu yolculuğu sürdürürken, bazen kopuyor onlardan, bandoneonu ile tek başına tırmanıyor ya da koşuyor. Bandoneon’u ile parmakları ile kolları ile adeta dans ediyor. Bu dans da, bazen hüzün de var ama daha çok coşku. Ve bandoneonu ile bütünleştikçe, doğası ile tarihi ie insanlarıyla Arjantin yolculuğumuz devam ediyor.

Bir bakıyorsunuz, ayrı ayrı gibi gelsede, sahnede çoğu zaman bir bütün olmuşlar. Bir ülkeyi size adeta arşınlatıyorlar. Önde bandoneon, gözler bazen şef de bazen orkestra da, çoğu zaman ise yalnız, bir yürüyüş geçekleşiyor. Şef ve orkestra, bu müziği bize yansıtırlarken, onlar da seyirciden kopuyorlar ve sanki sahnede yalnızlar ve Arjantinî geziyorlar. Çoşku öylesine ortalığı sarıyor ki, seyirciler de, hayranlıkla bu yolculuğu izliyorlar.

Bir sanatçı, PIAZZOLLA. Bandoneon ile bu kadar bütünleşebilir. Arjantin, tango ve bandoneon denildiğinde çoğumuz hemen PIAZZOLLA deriz. Arjantin Cumhurbaşkanı veya başka bir politikacı ismi aklımıza bile gelmez, onların isimlerini bile bilmeyiz. Ama, PIAZZOLLA ile Ajantin, adeta birlikte simgelenmiştir.

Sanatçının önemi de, yaşaması ve yayılması da, eserleri ile böyle olmuyor mu. PIAZZOLLA’nın, 1921 den 1992 ye kadar süren yaşamı sona ermiş mi oluyor şimdi. PIAZZOLLA müziği ile bizimle birlikte yaşamıyor mu?

Konserin ikinci bölümü de PIZZOLLA’ya ayrılmıştı. Sanatçının önce, “Beşli Konçerto”su, sonra da diğer dans müziği eserleri de, Koray ORBAY ve Feyza Çelik ORBAY’ın dansları ile seslendirilip, sahnelenecekti. Son Ankara trenine yetişme kaygımız nedeniyle, konserin ikinci bölümünü izleyemedik.

Tolga SALMAN’ın bir aylık programına bakıyorum. Adeta gezginci bandaneon sanatçısı tanımlamasın yineliyorum. İstanbul’da Koç Üniversitesi’n den Mersin’e, sonra Eskişehir ve sonra yine Mersin, şimdi Bursa ve devam ediyor.

Yaşadığınız yerde, PIAZZOLLA, bandoneon ve Tolga SALMAN ismini gördüğünüz de, kaçırmayın o konseri derim.

Pazartesi Yazıları’n da, 2015′ i tango ile kapatmıştık, 2016′ ya da tango ile başlamış oluyoruz. Müzik ve dans yaşamınızdan eksik olmasın, iyi yıllar dileğiyle.

İstanbul. 4 Ocak 2016. Pazartesi. [email protected]

1578800cookie-checkTarih, coğrafya, müzik: PIAZZOLLA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.