Tarihi buluşma…

Küba ve ABD 50 yılı aşkın düşmanlığın ardından ilişkilerde normalleşme adımları çerçevesinde en üst düzey ilk temasını gerçekleştirdi. Panama’da Amerikalar Zirvesi’ne katılan Obama ile Castro el sıkıştı. İki liderin el sıkışması, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile bölge ülke liderlerinin meraklı bakışları arasında gerçekleşti.

İkilinin toplantıya katılmadan önce geçen çarşamba günü bir telefon görüşmesi de gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu görüşme 50 yılı aşkın sürenin ardından iki ülkenin liderleri arasında gerçekleşen ikinci telefon konuşması. İkili ilk olarak Aralık ayında telefonda konuşmuştu. Castro ile Obama, Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’nın 2013 yılındaki cenaze töreni sırasında el sıkışmıştı.

Zirveye katılmadan önce Obama Jamaika’daki temasları sırasında yaptığı açıklamada Küba’yla ilişkilere atfen “geçmişin bizi esir almasını istemeyiz. Bir şey 50 yıl boyunca işe yaramıyorsa, buna devam etmezsin, yeni bir şey denersin” diye konuştu.

‘Terör listesinden çıkarılsın’

Bu arada önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı Obama’ya Küba’nın “terörü destekleyen ülkeler” listesinden çıkarılması tavsiyesinin yer aldığı raporunu da sundu.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 1959’da Küba’nın solcu efsanevi lideri Fidel Castro’nun Washington’ın destek verdiği Batista rejimini devirerek iktidara gelmesinin ardından bozulmaya başlamıştı. ABD’nin Küba’ya ticari ambargo uygulama kararı alması üzerine ilişkiler 1961’de kesilmişti. ABD, Obama yönetiminin aralık ayı sonunda açıkladığı Küba ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde ilk adımı atarak bazı seyahat ve mali alanlardaki yaptırımları gevşetmişti.

Öte yandan Washington ile yakınlaşmaya karşı çıkan yaklaşık 40 protestocu önceki gün zirvenin gerçekleştiği otele zorla girmeye çalıştı.

1450000cookie-checkTarihi buluşma…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.