Tarım bakanından genç çiftçilere itiraf gibi ithal tohum açıklaması: “İthal tohum aldığınızda hastalığı da size satıyorlar!”

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “İthal tohum aldığınız zaman yanında hastalığı da bir şekilde size satıyorlar. Ayrıca ithal tohum aldığınızda şu veya bu şekilde katma değer yurt dışında kalıyor. İthal tohum yerine mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Konya’da düzenlenen ’81 İlden Gelen Gençlerle Genç Çiftçi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, gençlerin tarımsal üretimde aktif olarak yer alması gerektiğini söyledi. Ülkenin yarınlarının gençler tarafından inşa edileceğini belirten Bakan Pakdemirli, verimli bir sektör olan tarımın, kişisel gelişim, ekonomik getirisi ve motivasyon açısından memurluktan daha iyi bir seçenek olarak öne çıktığını dile getirdi.

‘DEĞİŞEN DÜNYADA TÜRKİYE ROL KAPMALI’

Gençlere yönelik konuşmasında kendi yaşamından örnekler aktaran Bakan Pakdemirli, “Önünüze açılan yollarda mutlaka zaman harcayın ve işinizin ustası olmaya bakın. Değişen dünyada Türkiye’nin rol kapması gerekiyor. Almanya otomotivde, beyaz eşyada, Çin her türlü ürün üretiminde. Hollanda tarımda dünya 2’ncisi, ABD dünyada öncü rol oynuyor ama Türkiye’ye de tarımla ilgili bir elbise bence biçebiliriz. Biçmemiz de lazım” dedi.

‘EROZYONLA MÜCADELEDE DÜNYA LİDERİYİZ’

Türkiye’nin tarım arazisi ve orman varlığına da değinen Bakan Pakdemirli, son 15 yılda erozyonla mücadelede Türkiye’nin dünya lideri olduğunu savunarak, “Tüm dünyanın orman varlığındaki kaybına rağmen Türkiye orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri. 2023’te 7 milyar fidan hedefimiz var. Bu 7 milyar fidanı diktiğimiz zaman dünyada yaşayan her insana bir fidan dikmiş olacağız” diye konuştu.

‘İTHAL TOHUM ALDIĞINIZDA HASTALIĞI DA SİZE SATIYORLAR’

Genç çiftçilerden yerli tohuma önem vermelerini isteyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İthal tohum aldığınız zaman yanında hastalığı da bir şekilde size satıyorlar. Ayrıca ithal tohum aldığınızda şu veya bu şekilde katma değer yurt dışında kalıyor. İthal tohum yerine mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım. Bu konuda başarımız fena değil. 2002’de 150 bin ton olan üretimimiz bugün 1 milyon 50 bin tona ulaşmış. Yani Türkiye’de genel itibarıyla baktığımız zaman enseyi karartacak bir durum yok ama bugünün başarısı, yarının garantisini getirmiyor. Yarınların başarısını sizlerle elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

2251740cookie-checkTarım bakanından genç çiftçilere itiraf gibi ithal tohum açıklaması: “İthal tohum aldığınızda hastalığı da size satıyorlar!”
Önceki haberHafızasını yitiren toplumlar, direncini de yitirir
Sonraki haberArjantin nohutuyla Çorum leblebisi!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.