Tarım arazisine huzurevi kararı yargıdan döndü

İstanbul’da yaşanan ve 32 kişinin ölümüne neden olan sel felaketi, çarpık yapılaşmanın ne gibi acı sonuçlara yol açabileceğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne sererken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın tarım arazilerini imara açan yeni bir kararı daha yargıdan döndü. Çanakkale İdare Mahkemesi, Gelibolu’da huzurevi kurulması için verimli tarım arazilerinin katledilmek istenmesine ‘dur’ dedi.

Gelibolu Belediye Başkanlığı, Çanakkale Gelibolu İlçesi Yazıcı Mahallesi Karlık mevkiinde “tarımsal niteliği korunacak 3. derece doğal SİT alanı”nda kalan ve mülkiyeti Hazineye ait toplam 7,3 dekar arazide huzurevi yapabilmek için 2008 yılında girişimler başlatmıştı. Çanakkale Valiliği Tarım İl Müdürlüğü’nce 19 Şubat 2008 tarihinde reddedilen bu girişim, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nün “ilçede huzurevi açılmasının kamu yararına uygun olduğu”na ilişkin yazısı ile yeniden gündeme gelmişti. Belediyenin Eylül 2008’de başvurduğu Toprak Koruma Kurulu’nun, bu talebi uygun görmesi ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da onayı ile söz konusu arazi 2 Ocak 2009’da imara açıldı.

ZMO DAVA AÇTI

Çanakkale Toprak Koruma Kurulu’ndaki ZMO temsilcisinin şerh düştüğü karara karşı Ziraat Mühendisleri Odası,(ZMO) iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Davaya bakan Çanakkale İdare Mahkemesi’nin araziye yönelik yaptığı bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporda; “arazinin 2. sınıf mutlak tarım arazisi olduğu, iklim ve toprak nem koşullarına uygun her türlü kültür bitkisinin yetiştirilebileceği, alanın neredeyse tamamında tarım yapıldığı, huzurevi için kentte alternatif alanlar bulunduğu, bu arazi yapılaşmaya açılırsa kentin sağlıksız gelişeceği ve doğal kaynakların kaybedileceği” belirtildi. Raporu değerlendiren Çanakkale İdare Mahkemesi, 13 Ağustos 2009 tarihinde imara açma kararını hukuka aykırı bularak yürütmeyi durdurdu.

TOPRAK İÇİN ONLARCA DAVA DEVAM EDİYOR

Kararla ilgili basın açıklaması yapan ZMO Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın, kararı ZMO olarak yurt genelinde sürdürdükleri verimli tarım arazilerini korumaya yönelik mücadelenin yeni bir başarısı olarak yorumladı. Bu kararın ziraat çevrelerinde büyük sevinç yarattığına işaret eden Günaydın, alternatif alanlar varken, kısıtlı miktardaki mutlak tarım arazilerinin imara açılmasının bu alanların geri dönüşümsüz biçimde kaybedilmesine neden olduğunu vurguladı. Tarım arazileriyle ilgili mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizen Günaydın, “Bilindiği üzere daha önce Adana, Antalya, Balıkesir, Bolu, Çanakkale ve Düzce’de de, tarım arazilerini yapılaşmaya açan Toprak Koruma Kurulu kararları mahkemeler tarafından reddedilmiştir. Odamızın Adana-Seyhan, Antalya Kovanlık ve Selimiye, Çanakkale Biga, Muğla Merkez-Yatağan ve Samsun Terme ilçelerindeki verimli toprakları tarım dışına çıkartan Kurul kararlarına karşı açtığı davalar da sürmektedir” dedi.

1074160cookie-checkTarım arazisine huzurevi kararı yargıdan döndü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.