Tartışmalı ihale TBMM gündeminde

İhaleyi, 2. 37 milyar  euro  bedelle  IC- Fraport ortak girişim grubunun kazanmasının ardından ortaya atılan iddialar meclisin gündemine taşındı.
 
12 Nisan’da yapılan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesi olarak adlandırılan Antalya havalimanı 1. ve 2’nci etap dış hatlar terminalleri ve  CIP, iç hatlar terminalleriyle bu terminallere ait ek tesislerin işletme hakkının 17 yıllığına Türk- Alman IC- Fraport ortak girişim grubuna verilmesinin ardından, ihale süresinin ve şartnamesinin belirli firmaların katılımına olanak sağlayacak şekilde düzenlendiği iddia edilmişti. İhaleye katılan Çelebi grubunun daha yüksek bedel sunduğu halde eksik belge sunduğu gerekçesiyle komisyon tarafından teklifinin değerlendirmeye alınmamasına tepkiler sürüyor.  İhalenin ardından Çelebi grubunca yapılan basın açıklanmasında; “12 Nisan 2007 tarihinde gerçekleştirilen ihalede, DHMİ İhale Komisyonu tarafından düzenlenen tutanakta, dış zarf belgelerinden ‘geçici teminat mektubu, vergi beyanı ve Sosyal Güvenlik prim borcu olmadığına ilişkin belgelerin, ihale şartnamesinin  4. a ve 6.f  maddelerine aykırılık oluşturduğu’ iddia edilerek ihale komisyonuna sunduğumuz parasal teklifimizi içeren iç zarfımız açılmayıp ihaleye devam etmemize izin verilmemiştir.” denildi. 


HAKSIZ DIŞLANMA


İhale Komisyonuna  sunulan tüm belgelerin ihale şartnamesine uygun olduğunun, ihale sonrası hukukçular tarafından yapılan incelememeler sonuncunda teyit edildiğinin hatırlatıldığı duyuruda şu ifadelere yer verildi: “ ihaleden haksız olarak dışlanmış olduğumuzu beyan ediyor ve ihaleye devam edebilmemiz durumunda  sunacağımız teklif ve pazarlıklarla ortak girişimimizin ihale bedelini 4 Milyar USD’nin üstüne çıkartacağını kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”


Tartışmalı ihaleyi meclise taşıyan CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, hazırladığı soru önergesinde ihaleyi kazanan konsorsiyumda % 49 hissesi bulunan Çeçen Holding’in sahibi İbrahim Çeçen’in AKP Ağrı Milletvekilleri tarafından TBMM üstün hizmet ödülüne aday gösterildiğini ve ödülünü Başbakan Tayyip Erdoğan’ın elinden aldığını da hatırlatarak ihaleyle ilgili ilginç iddiaları gündeme getirdi.  Ercenk, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle  verdiği beş maddelik soru önergesinde, “böylesine büyük rakamlara ulaşılacağı belli olan ihale şartnamesinin daha çok firmanın katılmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmemesinin, devletin kazancını olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti.


İhaleye sokulmadığı iddia edilen Çelebi grubunun ihale komisyonuna sunduğu dosyada eksik olan belgelerin neler olduğuna yanıt arayan Ercenk, “ Çelebi grubunun ihale komisyonuna sunduğu parasal teklifi içeren iç zarfın açılmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.


YANIT BEKLEYEN SORULAR


İşte CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk’in ihaleyle ilgili yanıt aradığı sorular:


-Antalya Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili ihale şartnamesinin  belirli firmaların katılmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlendiği iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
– Böylesine büyük rakamlara ulaşacağı belli olan bir ihalenin şartnamesinin daha çok firmanın katılmasına olanak sağlayacak şekilde düzenlenmemesinin, Devletin kazancını olumsuz yönde  etkilediğini düşünüyor musunuz?
-İhaleye sokulmadığı iddia edilen Çelebi grubunun ihale komisyonuna sunduğu dosyada eksik olan belgeler nelerdir?  Böylesine tecrübeli bir grubun eksik belge ile ihaleye katılmış olabileceğini doğal karşılıyor musunuz?
-Çelebi grubunun ihale komisyonuna sunduğu parasal teklifi içeren iç zarfın açılmamasının gerekçesi nedir?
-Yapılan ihaleden sonra, ihaleyi kazanan IC – Fraport girişim grubuyla imzalanacak sözleşme de ödeme planı nasıl düzenlenmiştir?

1041430cookie-checkTartışmalı ihale TBMM gündeminde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.