Tartışmalı TCK yürürlüğe girdi

Birçok meslek örgütü, özellikle de medyayla ilgili örgüt ve kuruluşların yeni TCK’nın bazı maddelerinin değiştirilmesini istemeleri üzerine yeniden gözden geçirilen kanun, hemen hemen eski haliyle yürürlüğe girdi.


Medyayla ilgili değişik örgüt ve kuruluşlar yeni TCK’da basını ilgilendiren toplam 27 maddenin değiştirilmesi için sayısız toplantı ve panel düzenlemiş, sorunları değişik platformlarda defalarca dile getirmiş, milletvekillerine, Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçeler vermişti. Bu çabalarının sonucunda 13 ve 16 Nisan 2005 tarihlerinde Adalet Bakanlığı’nda toplantılar yapılmış ve oluşturulan komisyon sorunlu maddeleri tartışmıştı. Her iki toplantının sonucunda bu maddelerin çoğu aynı kalmak üzere sadece sekiz tanesinde sınırlı düzenlemeler yapılması sağlanabilmişti.


ELEŞTİRİLER SÜRÜYOR


Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin, yeni TCK’nın Cumhurbaşkanı’nca onaylanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’nin, basınının özgürlüklerini kısıtlayan 3. dünya ülkesi konumuna düşeceğini söyledi.


Yeni TCK’da basını ilgilendiren toplam 27 maddenin değiştirilmesi için sayısız toplantı ve panel düzenlendiğini, değişik platformlarda defalarca sorunun dile getirildiğini, Milletvekillerine, Adalet Bakanlığı’na, Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı’na dilekçeler verildiğini hatırlatan Nazmi Bilgin, “Yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz bütün çabalarımız ne yazık ki sonuçsuz kaldı. Yeni TCK’da değiştirilmesini istediğimiz toplam 27 maddenin sadece 8’i Hükümetçe gündeme alındı. Ancak bu maddelerde bile sınırlı düzenlemeler yapıldı” diye konuştu.


Bir ülkede özgürlüklerin varlığından bahsedebilmek için, o ülkede öncelikle basın özgürlüğünün gerçek anlamda tesis edilmesi gerektiğine işaret eden Bilgin, şu açıklamayı yaptı:


“Çağdaş, gelişmiş ve demokratik ülkelerde basın özgürlüğü, ‘olmazsa olmaz’lardan biridir. Ülkemizin de, çağdaş, gelişmiş ve demokratik ülkeler arasında yer almasını istiyor, bunun için çaba gösteriyorsak, basınımıza gereken önem ve değeri vermeli; basının toplumu ileri götüren, şeffaflığı sağlayan, yapıcı eleştirileriyle doğrunun bulunmasına katkı koyan ve haksızlıkları önleyen gücünden yararlanmalıyız.


Ancak ne yazık ki yeni TCK, tüm dünyada ‘basınına sansür uygulayan Türkiye’ imajının doğmasına, daha da önemlisi ‘basın özgürlüğünün ortadan kalkmasına’ neden olacaktır. Özellikle Yerel Basın, basın tarihinde görülmemiş uygulamalarla, yüksek para cezalarıyla ve cezaevi tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.


İsteğimiz, basına sınırsız özgürlükler getirmek değil; aksine kişilik haklarına, cevap ve düzeltme haklarına saygılı, vatanın bölünmez bütünlüğünü koruyucu bir yasanın çıkmasıydı, ancak olmadı.”


İLGİLİ YAZI: Birsen Altıner / Yeni TCK’da ne değişti?

1021350cookie-checkTartışmalı TCK yürürlüğe girdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.